Egyre nagyobb az ellenállás Amerikában Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Hatalmas bajban van Ukrajna, mivel teljes patthelyzet alakult ki az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus fele között egy 106 milliárdos csomag megszavazása körül. A helyzet pontos megértéséhez tudni kell, hogy a szenátusban 48 demokrata, 3 független és 49 republikánus képviselő van, míg a képviselőházban republikánus többség van. A republikánusok szigorúbb határvédelmet követelnek azért cserébe, hogy tovább támogassák Ukrajnát. Vita van abból is, hogy Joe Bidenék egy kalap alá vették az Ukrajnának, Izraelnek, a határvédelemre, a természeti katasztrófák kezelésére és nemzetközi segélyezésre szánt keretet. Maga Volodimir Zelenszkij is beszállt a szenátorok meggyőzésébe, hogy érdemes a jövőben is támogatniuk a teljesen csődben lévő Ukrajnát.
Vágólapra másolva!

Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti többségi vezetője még hétfőn arról számolt be, hogy meghiúsulhat a támogatása annak a 106 milliárd dolláros csomagnak, amiből Ukrajna is kapna pénzt. Mindezt Schumer azért is jelenthette így ki, mert az elutasítás kilátásba helyezése elég lehet ahhoz, hogy mindkét fél (demokraták és republikánusok) komolyan gondolja a megegyezést.

Schumer indítványozta, hogy szerdára tűzzék ki a szavazást, amely az elmúlt napokban zsákutcába jutott, és a folyamatban lévő határbiztonsági tárgyalások miatt szinte biztosan kudarcot vall.

Tekintettel a kétpárti tárgyalófelek által a határról szóló működőképes megállapodás keresése során tapasztalt megoldhatatlan problémákra, egyes szenátorok úgy vélik, hogy legalább a közelgő határidő segít nekik abban, hogy a megállapodás felé mozduljanak el.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti vezetője furcsa taktikai lépésekbe kezdett Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Drew Angerer

Hatalmas a tét

Thom Tillis republikánus szenátor azt mondta, hogy a sikertelen szavazás "szükséges következő lépés" lehet. Tillis azzal érvelt, hogy ha a szenátorok nem tudnak olyan határmegállapodást elérni, "amely csökkenti a jövőbeli [migrációs] áramlásokat, akkor természetesen nemmel szavazzanak.

A várható szerdai szavazás tétje jóval nagyobb, mert itt gyakorlatilag Ukrajna további finanszírozása a kérdés. A helyzet súlyosságára való tekintettel maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fog tájékoztató tartani a szenátoroknak. A republikánusok csak abban az esetben fogják Biden 106 milliárdos segélycsomagját tárgyalni, ha kellő biztosítékot kapnak a határvédelemre.

A helyzet pontos megértéséhez tudni kell, hogy a szenátusban 48 demokrata, 3 független és 49 republikánus képviselő van, míg a képviselőházban republikánus többség van.

Ha nem szavazzák meg az újabb amerikai segélyt Ukrajnának, akkor csődbe megy az ország Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ozge Elif Kizil

Kifuthat a pénzéből Kijev

A Financial Times brit üzleti napilap számolt be arról, hogy a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Shalanda Young levelet írt a kongresszusi vezetőknek, amelyben aggodalommal fejtette ki, mekkora bajba kerülhet Kijev a washingtoni pénz nélkül. A Fehér Ház 61 milliárd dollárral többet kér Ukrajna támogatására a legutóbbi részletben – igaz, erre mindkét párt részéről csekély a hajlandóság - írta a Magyar Nemzet.

A javaslat része annak a 106 milliárd dolláros kiegészítő csomagnak, amelyet Biden októberben kért a törvényhozóktól további finanszírozásért Ukrajna, Izrael, a csendes-óceáni térség és az amerikai–mexikói határ számára.

– írta Young mindkét párt politikai vezetőinek a levélben.

A Fehér Ház többek között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart.

Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez, és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását.

A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden elnök és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére. Még ha meg is születik a megállapodás a szenátusban, nem világos, hogy átjuthat-e a republikánusok vezette képviselőházon, amelynek új házelnöke, Mike Johnson előbb az Egyesült Államokat közvetlenül érintő problémákat orvosolná.

Az adminisztráció folyamatosan figyelmen kívül hagyja a saját határainkon bekövetkezett katasztrófát - mondta Mike Johnson házelnök, gyors válaszul a Fehér Ház december 4-i állítására, miszerint a Republikánus Párt követelése a határreformokról "térdre kényszeríti Ukrajnát a csatatéren ... [és növeli] az orosz győzelmek valószínűségét".

A Biden-kormányzat nem foglalkozott érdemben azon jogos aggodalmakkal, amelyek az ukrajnai világos stratégia, a konfliktus megoldásához vezető út, illetve az amerikai adófizetők által nyújtott segélyek elszámoltathatóságának megfelelő biztosítására irányuló terv hiányával kapcsolatosak.

Eközben az adminisztráció folyamatosan figyelmen kívül hagyja a saját határainkon bekövetkezett katasztrófát - tette hozzá.

Mike Johnson republikánus képviselőházi vezető szigorúbb határvédelmet szeretne Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Wong

Lindsey Graham republikánus szenátor azt mondta, hogy

Nem segítek Ukrajnán, amíg nem segítünk magunkon - közölte.

Egyelőre tehát teljes a patthelyzet az amerikai törvényhozásban, mivel a demokrata párt keményvonalas része nem kíván a menekültügyön változtatni, mert azzal a saját szavazóikat veszítenék el. A republikánusok pedig nem kívánnak a határvédelem terén engedményeket tenni, mert akkor pedig az ő szavazóik farolnának ki a párt mögül. Szerdán lehet az első szavazási kör, és akkor kiderülhet, esetleg ki változtat majd az álláspontján.

Lindsey Graham is feltételekhez kötné Ukrajna támogatását Forrás: AFP/2017 Getty Images/Win Mcnamee

Ősszel is vitát okozott a Fehér Ház és a kongresszusi republikánusok között, hogy

a Joe Biden által kért költségvetési kiegészítés egyben kezeli az Ukrajnának, Izraelnek, a határvédelemre, a természeti katasztrófák kezelésére és nemzetközi segélyezésre szánt keretet.

A republikánusok egy része ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna támogatását elkülönítve kezeljék a többi ügytől.