Óriási orosz pusztítástól félnek az amerikaiak

Oroszország, Ukrajna, konfliktus, háború, 2023.11.28.,
Ukrainian servicemen of the 22nd Mechanized Brigade take part in a military training exercise in the Donetsk region, on November 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a várható téli orosz támadásra való felkészülésben, ideértve az olyan felszerelések és ellátmány szállítását, amelyekkel segítenek fenntartani a lakosság áram- és fűtésszolgáltatását - közölte csütörtökön Washingtonban John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.
Vágólapra másolva!

Kijelentése szerint Washington arra számít, hogy Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajna létfontosságú energetikai infrastruktúráját a télen.

Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök elszánt a háború folytatására.

Kirby szót ejtett arról az indiai állampolgárról is, aki a vádak szerint egy New Yorkban élő szikh aktivista elleni merényletre adott megbízást. Hangsúlyozta, hogy Washington rendkívül súlyosnak tartja a vádakat, és figyelemmel kíséri az ügyet.

Megemlékezett a szóvivő a szerdán meghalt Henry Kissinger volt külügyminiszterről is.

Mint mondta, a Nobel-békedíjas amerikai diplomata halála hatalmas veszteség.

"Vitathatatlan, hogy Henry Kissinger évtizedeken át alakította a külpolitikai döntéseket, és minden bizonnyal befolyással volt Amerika szerepére a világban" - fogalmazott John Kirby.