Bakondi György: Európában ma már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcselekményt vagy annak kísérletét

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Európában ma már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcselekményt, annak kísérletét, vagy ne akadályoznák meg a titkosszolgálatokkal annak elindítását - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György úgy látja, hogy ezek a körülmények "a legkisebb mértékben sem" zavarják azokat, akik előkészítik a migrációra vonatkozó elgondolásokat.
A főtanácsadó arról is beszélt, hogy az embercsempész-hálózat tagjai "óriási" anyagi haszonszerzés mellett emberek tömegeit juttatják be illegálisan a határőrizeti előírások, a biztonsági követelmények semmibevételével szuverén államok területére.
Bakondi György közlése szerint az

idén eddig 174 ezer határsértőt és ezernél több embercsempészt fogtak el.

Ez jelentősen növekvő arány a korábbi évekhez viszonyítva, kivéve 2015-öt, amikor pár hónap alatt négyszázezren lépték át a határt - tette hozzá.

A főtanácsadó szólt arról, hogy a szerb politikai vezetés az elmúlt hetekben - a tarthatatlan közbiztonsági helyzet hatására - a rendőrség különleges alakulatainak a bevetéséről döntött. Ennek során nagy számban fogtak el embercsempészeket, tömegével találtak fegyvereket, lőszert, kábítószert, hamis okmányokat - mondta Bakondi György, hozzáfűzve: ez különösen érdekes, mert általában nincs semmilyen okmány az érkezőknél. A túloldalon levő hatékony rendőri fellépés eredményeként a "napi kezdeményezések, kísérletek száma csökkent és azokat is megakadályozzuk a kerítésnél" - jegyezte meg.

Bakondi György azt mondta, hogy

az embercsempészek részesei egy nagy hálózatnak, amely Afganisztántól vagy Szíriától kezdve egészen Németországig, Svédországig vagy akár Nagy-Britanniáig nyúlik.

Ez a hálózat "óriási" anyagi haszonszerzés mellett emberek tömegét juttatja be illegálisan a határőrizeti előírások, a biztonsági követelmények semmibevételével szuverén államok területére - mutatott rá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ennek során a "fegyveres jelleg" az elmúlt másfél-egy éven belül kezdődött el - fogalmazott. Először embercsempészcsoportok az összetűzéseikkor használtak fegyvert, aztán később fegyveres támadás ért helyi lakosokat is. Az utolsó időszakban már részben határtérségben, közvetlen határ mentén is a magyar határvédelmi erők megfélemlítése céljából, később pedig valóságosan is

tüzet nyitottak magyar-szerb közös járőrre, ami példátlan, soha nem fordult elő itt az elmúlt nyolc-tíz évben

- hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy

Európában ma már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcselekményt, vagy annak kísérletét,

Bakondi György rámutatott: "ez azért veszélyes, mert ha úgy lenne, ahogy most a migrációs paktum tervezetében szerepel, akkor ha ma este valaki rálő a járőrökre géppisztollyal és holnap bejelentkezik politikai menekültként, akkor be kellene őt engedni, migránstáborokban tartani, míg elbírálják a menekültkérelmét" - mutatott rá.

Ez a megoldás Nyugat-Európában látványos kudarcot vallott, mert akiket ki kellett volna toloncolni, azok egy része, csaknem nyolcvan százaléka, bent marad az adott országban - jegyezte meg.

- fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy sok politikai támadás érte a magyarok által a határon felállított kerítést, miközben Finnország most lezárta az összes határátkelőhelyét az Oroszország felől érkező migránsok miatt, Bakondi György azt mondta: 2015-ben, amikor a magyar kormány döntést hozott a műszaki akadályrendszer megépítéséről, akkor megnézték, hogy Európában milyen megoldások voltak. Azt látták, hogy Görögország és Törökország, valamint Bulgária és Törökország határán, továbbá Marokkó és Spanyolország határán, angol-francia közös koprodukcióban az alagút bejáratánál kerítést építettek. Látható volt, hogy ez az egyedüli megoldás a tömegek távoltartására, feltartóztatására - jelentette ki.

Azóta számos ország követte ezt a példát, de

- jegyezte meg.

Bízom abban, hogy a súlyos következményekkel járó terrorcselekmények és közbiztonsági válsághelyzetek elérték a lakosság politikai tűrőképességét, és az európai uniós választásokon egy fordulat következhet be az Európai Parlament összetételében, amely azonnali kihatással lehet az Európai Unió migrációs politikájára - mondta Bakondi György.

Legutóbb tegnap történt terrortámadás Párizsban

Lapunk beszámolt róla, hogy egy szélsőséges muszlim szombat este egy embert késsel megölt, kettőt pedig kalapáccsal megsebesített, miközben "Allah akbart" kiabált.