Itt az orosz bejelentés, amitől Zelenszkij rettegett, a Nyugatnak is üzentek

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.13.,
A burnt-out car is being seen outside a residential building that has been damaged by falling missile debris in the Dniprovskyi district of Kyiv, Ukraine, on December 13, 2023. On Wednesday night, Russian troops are allegedly launching 486 ballistic missiles from the S-400 missile system at the Ukrainian capital. All 10 projectiles are being intercepted by Ukrainian air defense systems. As reported, 53 people are sustaining injuries. Twenty people, including two children, are being admitted to the hospital. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az orosz hadseregé a kezdeményezés a "különleges hadművelet" övezetében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetőségi ülésén.
Vágólapra másolva!

- mondta Putyin.

Az államfő szerint az orosz hadsereg lényegében azt teszi, amit "szükségesnek tart, amit akar, ahol szükség van rá".

"A nyugati haditechnika sebezhetetlenségéről szóló mítosz is összeomlott"

- jelentette ki Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg súlyos veszteséget szenved el, és felemészti tartalékait abban az igyekezetében, hogy "gazdáinak" eredményeket tudjon felmutatni.

Úgy vélekedett, hogy az orosz hadsereg és hadiipar megnövekedett ereje meghiúsította az összes nyugati kísérletet arra, hogy katonai és stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra. Mint mondta, a Nyugat nem mond le az Oroszország megfékezésére irányuló stratégiájáról és "ukrajnai agresszív céljairól", de Oroszország sem szándékozik feladni céljait a "különleges hadműveletben".
Elismerte hogy a háború számos problémát tárt fel a hadseregben.

- mondta.

Ukrajna egyre nagyobb bajban van Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Sürgette a csapatok különböző típusú lövedékekkel és drónokkal való ellátásának növelését, a légvédelmi rendszerek fejlesztését, különös tekintettel a korábban elhanyagolt jelentőségű, az apró célok elhárítására szolgáló eszközökre.

Az államfő szerint a csapatoknak szállított fegyverek és hadfelszerelés mennyisége a tavalyi évhez képest megháromszorozódott. Mint mondta, az állami védelmi megrendelés 2023 végére várhatóan 98 százalékos szinten teljesül.

Putyin szerint 2024-ben a hadsereg hadfelszerelés- és fegyverellátása "jelentősen" növekedni fog.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők számára "sorozatban" kell fejleszteni és gyártani fejlett fegyvereket, robotrendszereket és harci lézereket, mesterséges intelligencia alapján létrehozott és "új fizikai elveken alapuló" fegyvereket.

Az elnök azt is elmondta, hogy idén a páncélozott járművek gyártása háromszorosára, a gépjárműveké pedig négy és félszeresére nőtt. Összességében a beszerzett főbb haditechnikai cikkek száma 2,7-szeresére, a különösen keresetteké pedig hétszeresére nőtt.