Eva Kaili így magyarázkodott a rendőrségen a brüsszeli korrupcióról

Rabat, 2022. december 11. 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Vágólapra másolva!
2022. december óta rázza a brüsszeli politikai életet a Katargate néven elhíresült korrupciós botránysorozat, melynek során európai parlamenti képviselőket, munkatársakat vagy épp EU körül dolgozó civileket és lobbistákat gyanúsítottak meg idegen országokkal kapcsolatban korrupcióval – írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A portál felidézi, először Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke bukott meg a botrányban, aki előbb börtönbe, majd 2023 áprilisában elektronikus nyomkövetővel házi őrizetbe került.

Ezt vallották a rendőrségnek Kailiék

Fontos dokumentumokba nyert betekintést a Politico, ugyanis mint a brüsszeli lap hétfői cikkében tájékoztat: többek között azon rendőrségi kihallgatások leiratába is belenézhettek, amelyek Eva Kaili, Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, és Andrea Cozzolino vallomásait tartalmazzák.

Pier Antonio Panzeri december 9-i vallomásának leirata szerint például a rendőrségnek azt nyilatkozta:

A korábbi EP-képviselő azt is mondta a rendőröknek, hogy csak információkat biztosított, „nem tett lépéséket" Katar érdekében.

A Politico cikke ugyanakkor rámutat, hogy alig egy hónappal később (2023 januárjában) Panzeri elismerte bűnösségét az ügyészekkel kötött vádalkuban. A brüsszeli lap szerint Panzeri ügyvédje a Politiconak azt írta: „nem kommentálják az esetet".

Forrás: Origo

Magyarázkodás

2022. december 10-én, első kihallgatásán Eva Kaili azt vallotta a nyomozóknak, hogy megdöbbentették a vádak. Mint fogalmazott: eljutottam arra a pontra, ahol már senkit nem ismerek meg, még a páromat sem.

Azt gondolta, hogy „Giorgi idealista, nagyon kedves" – mondta a nyomozóknak Kaili párjáról, aki az egyik hasonlóképpen letartóztatott, korábbi EP-képviselő. Letartóztatásuk napját pedig a teljes pánik napjaként írta le.

Elmondta, hogy amikor Giorgit és az apját letartóztatták, utóbbit egy bőröndnyi pénzzel, amit ő adott neki, azt hitte, hogy a lányát átadják majd a szociális szolgálatnak. Párja letartóztatásának és autójának lefoglalásának híre hallatán azt hitte, hogy partnerét autóbaleset érte. Aztán kiszúrt egy cikket egy belga lapban, amely Panzeri (Kaili párjának „mentora" – a szerk.) neve mellett nagy mennyiségű pénzt tüntetett fel, amiről eszébe jutott, hogy a korábbi EP-képviselő egy bőröndöt és némi készpénzt hagyott az ő (Eva Kaili – a szerk.) lakásán.

Arra gondolt, hogy a pénz talán „nem jó" helyről származik, és megkérte az édesapját, hogy vigye el a lakásából a telefonnal és laptoppal együtt, amit Giorgi dolgozószobájában talált.

Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz - magyarázkodott. Kaili ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen hálózat tagja lenne és minden döntését, amely Katarnak kedvezhetett – érvelt– hivatalos ügyben hozta, az EU intézményeinek nevében, annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki az olajban és gázban gazdag országgal.

Egy másik kihallgatáson, kilenc nappal később a rendőrség a táskákra és a készpénzre összpontosított. Kaili azt is elárulta, hogy

részben Giorgi széfjéből származik a pénz, amit Panzeri bőröndjében találtak, mivel azt ő tette a bőröndbe.

Eva Kaili Forrás: Facebook

Azt is meg tudta mondani, melyik pénz Panzerié és melyik Giorgi-é, mert Giorgi szabadon, Panzeri pedig „összecsomagolva/összekötve" tartotta a pénzt.

Kaili továbbá egy másik, a széfben található táskát is azonosított, mégpedig a sajátjaként, amely 30.000-40.000 eurót tartalmazott és amelyet elővigyázatosságból tartott, „nukleáris támadás" esetére.

A Politico szerint Kaili ügyvédje hangsúlyozta a pontos beszámoló szükségességét, de nem kívánt bővebben nyilatkozni. Kaili ügyvédei egyébként jogi kifogással éltek az ügyel kapcsán, azt állítva, hogy a belga hatóságok helytelenül jártak el a bizonyítékgyűjtési folyamat során, és belső vizsgálatot kezdeményeztek, amely folyamatban van.