Lengyelország üzent Oroszországnak, nagy a baj

war Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán katona napi rutinellenőrzést végez egy Leopard 1A5 tankon a harkovi front közelében
Vágólapra másolva!
Lengyelország ragaszkodik a NATO kapacitásnöveléséhez Oroszország ellen.
Vágólapra másolva!

Jacek Sivera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője szerint

a keleti NATO-országoknak három éven belül ki kell építeniük Oroszországgal szembeni képességüket.

A lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője egy interjúban mondta ezt, amikor arról kérdezték, hogyan értékeli a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) nemrégiben készült elemző tanulmányát, amely szerint a NATO európai tagállamainak hat-kilenc évük van még az Oroszországgal való konfrontációig - írta. Véleménye szerint a német elemzők által bemutatott időkeretek túl optimisták.

- mondta a BBN vezetője egy interjúban. Sivera ugyanakkor úgy véli, hogy az új lengyel kormány nem fog változtatni az elődei által követett iránytól, amely a hadsereg létszámának növelésére, valamint a fegyverek és haditechnikai eszközök nagyarányú beszerzésére irányul. Szerinte az oroszországi védelmi ipar képes arra, hogy a következő három évben visszaszerezze az erőforrásokat.

Oroszország az elmúlt években példátlan NATO-aktivitást követelt nyugati határai közelében. A NATO kezdeményezéseit az oroszok elrettentésének nevezik. Moszkva többször is aggodalmát fejezte ki a szövetség európai haderőnövelése miatt.

A Kreml közölte, hogy Oroszország nem fenyeget senkit, de nem hagyja figyelmen kívül az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Moszkva többször megjegyezte, hogy

a NATO célja a konfrontáció.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ennek kapcsán hangsúlyozta, a blokk további bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának, hozzátéve:

Moszkva továbbra is nyitott a NATO-val való párbeszédre, de egyenlő alapon, míg a Nyugatnak fel kell hagynia a kontinens militarizálására irányuló politikájával.

Ez az elemzés egybeesik az Egyesült Államokban készült tanulmányokkal.