Kiderült: az Ukrajnának küldött amerikai támogatás 90 százaléka amerikai cégeknél landol

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.12.01.
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Elszólta magát az amerikai külügyminiszter: Antony Blinken nyilvánosan elismerte, hogy az Ukrajnának szánt pénzek, beleértve az európai pénzeket is, döntő többsége amerikai cégeknél landol. Így már nincs mit csodálkozni azon, hogy az amerikaiak nem szeretnének véget vetni a vérontásnak - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egy, a közösségi médiában terjedő videó tanúsága szerint Ukrajna további támogatása mellett érvelve Antony Blinken amerikai külügyminiszter kiemelkedő sikernek nevezte Ukrajna helyzetét a háborúban, majd – kimondottan az amerikai közönséghez intézve szavait – hozzátette, hogy

az Ukrajnának szánt pénzek 90 százaléka az amerikai cégekhez kerül, az amerikai gazdaságot pörgeti.

Ezzel lényegében a kormányzat nyíltan elismerte, hogy az Egyesült Államok a háborús helyzet fenntartásában érdekelt,

bármilyen szörnyű szenvedéssel is járjon ez az ukrán lakosság számára, és bármilyen gazdasági és egyéb nehézségeket okozzon is a saját európai szövetségeseinek.

Márpedig az Egyesült Államok kulcsfontosságú szereplő lenne a béke megteremtésének szempontjából.

Mint a napokban a Magyar Nemzet megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, az, hogy milyen béke születik Oroszország és Ukrajna közt, az nem Ukrajnán, hanem az Egyesült Államokon fog múlni. Senki nem foglalkozik azzal, hogy milyen lesz Ukrajna nyugati határa a háború végén. Mindenki a keleti határokkal foglalkozik, holott rendkívül komoly nézetkülönbségek vannak az ukrán-lengyel és az ukrán-román kapcsolatokban is.