Megtalálták a Japánnál lezuhant amerikai repülőgép roncsait és a legénységét

a legdrágább harcászati eszközök
V-22 Osprey
Vágólapra másolva!
Amerikai és japán búvárok megtalálták az Egyesült Államok légierejének szerdán, egy japán sziget közelében a tengerbe zuhant Osprey típusú repülőgépének roncsait és a legénység földi maradványait - közölte az amerikai légierő hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg V-22 Osprey típusú repülőgépe szerdán gyakorlat közben zuhant a tengerbe a japán Jakusima szigetének repülőtere közelében. Az Egyesült Államok légierejének különleges műveleti parancsnoksága közölte, hogy

az áldozatok maradványainak kiemelése és azonosítása folyamatban van.

Az Ospreyk az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál rendszeresített hibrid légi járművek, amelyek a helikopterhez hasonlóan, függőleges irányban képesek fel- és leszállni, ugyanakkor a légcsavar elforgatásával, a helikopternél jóval nagyobb sebességgel, repülőgép módjára tudnak közlekedni.

V-22 Osprey Forrás: AFP/Noel Celis

Augusztusban Ausztrália északi partjainál járt szerencsétlenül egy amerikai V-22 Osprey, amely katonákat szállított egy hadgyakorlatra. A balesetben három tengerészgyalogos meghalt. Ugyanez a típusú repülőgép zuhant a tengerbe szintén Japánban 2016-ban. Akkor az Egyesült Államok hadserege

ideiglenesen le is állította a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait kombináló gép használatát,

amely egyes bírálatok szerint nem elég biztonságos.

A legsúlyosabb Osprey baleset pedig huszonhárom éve, 2000 áprilisában történt, akkor egy arizonai hadgyakorlat során zuhant le egy ilyen típusú gép, a balesetben 19 tengerészgyalogos halt meg.