Finnország válaszától Zelenszkij az őrület határára kerülhet

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.08.
Bahmut, 2023. december 7. Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én. MTI/EPA/Maria Senovilla
Vágólapra másolva!
A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal gyanúsított orosz állampolgárt. A bíróság az ukrajnai börtönökben uralkodó embertelen körülményekre hivatkozott.
Vágólapra másolva!

Jan Petrovszkijt augusztusban vették őrizetbe a finn hatóságok, miután egy ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene.

Azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja volt Ukrajnában.

A Wagner orosz magánhadsereghez köthető közösségi médiacsatornák a nyáron azt írták, hogy a férfi a csoport egyik alapító tagja és a Ruszics nevű alakulat egyik élharcosa volt, de tavaly óta amerikai és uniós szankciók hatálya alatt áll.

A finn bírósági adatok szerint Petrovszkij Finnországban a Voislav Torden nevet használta.

A legfelsőbb bíróság egyebek között az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntésére hivatkozott, amelyben

megállapították, hogy az ukrán börtönök túlzsúfoltak és hosszú ideje forráshiánnyal küszködnek, ezért a kiadatás embertelen és megalázó bánásmódot eredményezhet Petrovszkij számára.

Kijev egyelőre nem reagált a döntésre.

A finn legfelsőbb bíróság ugyan elrendelte Petrovszkij elengedését, de a finn határőrség azonnal őrizetbe vette. Mikko Hirvi, a finn parti őrség parancsnokhelyettese az STT hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vizsgálják a férfi Finnországban tartózkodásának körülményeit.