Ez a drámai amerikai döntés pecsételheti meg Ukrajna sorsát

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
A Biden-kormányzat sürgeti a kongresszust, hogy azonnal lépjen fel az Ukrajnának szánt katonai támogatások ügyében, amely holtpontra jutott - nyilatkozta John Kirby az ABC News-nak.
Vágólapra másolva!

Az ABC News vasárnapi adásában John Kirby-t arról kérdezték, hogy Joe Biden amerikai elnök hajlandó-e engedni a republikánusok követelésének, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajnának és Izraelnek szánt 106 milliárd dolláros nemzetbiztonsági kiegészítő kérelem feltétele legyen az amerikai-mexikói határ védelmére szánt biztonsági költségek növelése.

Ugyan Kirby "nem akar elébe menni az elnöki döntésnek", azt ugyanakkor kijelentette:

Biden október eleje óta küzd a 106 milliárd dolláros segélycsomag keresztülviteléért, főként a republikánus keményvonalasok ellenállása miatt, akik ellenzik a Kijevnek nyújtott további finanszírozást.

A Biden-kormány eddig több mint 76 milliárd dollár katonai és egyéb támogatást nyújtott Ukrajnának a háború folytatására.

A pénz- és fegyverellátás azonban az utóbbi időben elapadt. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki a múlt hónapban Kijevbe látogatott, csak egy újabb, 100 millió dolláros fegyver- és lőszercsomagot tudott bejelenteni.

Volodimir Zelenszkij az erődépítésre vonatkozó paranccsal elismerte az ellentámadás bukását Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

A múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, az ukrán erők erődítmények építésére fognak áttérni,

elismerve ezzel, hogy a június elején, hadrendbe állított fegyverekkel kezdődött ellentámadás megbukott.

Orosz becslések szerint Ukrajna az elmúlt hat hónap sikertelen előrenyomulási kísérletei során több mint 125 000 katonát és 16 000 nehézgépjárművet veszített.