Spanyolország
18:002024. június 15.
Horvátország
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Ez a drámai amerikai döntés pecsételheti meg Ukrajna sorsát

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
A Biden-kormányzat sürgeti a kongresszust, hogy azonnal lépjen fel az Ukrajnának szánt katonai támogatások ügyében, amely holtpontra jutott - nyilatkozta John Kirby az ABC News-nak.
Vágólapra másolva!

Az ABC News vasárnapi adásában John Kirby-t arról kérdezték, hogy Joe Biden amerikai elnök hajlandó-e engedni a republikánusok követelésének, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy az Ukrajnának és Izraelnek szánt 106 milliárd dolláros nemzetbiztonsági kiegészítő kérelem feltétele legyen az amerikai-mexikói határ védelmére szánt biztonsági költségek növelése.

Ugyan Kirby "nem akar elébe menni az elnöki döntésnek", azt ugyanakkor kijelentette:

Biden október eleje óta küzd a 106 milliárd dolláros segélycsomag keresztülviteléért, főként a republikánus keményvonalasok ellenállása miatt, akik ellenzik a Kijevnek nyújtott további finanszírozást.

A Biden-kormány eddig több mint 76 milliárd dollár katonai és egyéb támogatást nyújtott Ukrajnának a háború folytatására.

A pénz- és fegyverellátás azonban az utóbbi időben elapadt. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki a múlt hónapban Kijevbe látogatott, csak egy újabb, 100 millió dolláros fegyver- és lőszercsomagot tudott bejelenteni.

Volodimir Zelenszkij az erődépítésre vonatkozó paranccsal elismerte az ellentámadás bukását Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

A múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, az ukrán erők erődítmények építésére fognak áttérni,

elismerve ezzel, hogy a június elején, hadrendbe állított fegyverekkel kezdődött ellentámadás megbukott.

Orosz becslések szerint Ukrajna az elmúlt hat hónap sikertelen előrenyomulási kísérletei során több mint 125 000 katonát és 16 000 nehézgépjárművet veszített.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről