Lebuktak a britek, pusztító háború fenyeget

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.07.
AVDIIVKA AREA, UKRAINE - DECEMBER 4: Ukrainian soldiers patrol with a Bradley Fighting vehicle as the Russia-Ukraine war continues in Avdiivka, Donbas, Ukraine on December 4, 2023. (Photo by Marek M. Berezowski/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Brit csapatok is részt vettek az oroszok elleni harcokban a háború első napjaiban - írja a DeclassifiedUK.
Vágólapra másolva!

Amit eddig csak sejteni lehetett, az most bizonyítást nyert Zbigniew Parafianowicz "Lengyelország háborúban" című könyve nyomán:

A brit különleges erők is részt vettek az oroszokkal vívott harcokban a háború első napjaiban.

A szerző egy neve elhallgatását kérő lengyel miniszter szavait idézi a szóban forgó időszakkal kapcsolatban, aki a könyv szerint a következőket nyilatkozta:

- nyilatkozta a miniszter a könyv szerint.

Egyre több bizonyíték kerül napvilágra a közvetlen nyugati katonai beavatkozásra vonatkozóan az ukrajnai háborúban Forrás: Anadolu via Getty Images/Marek M. Berezowski

Az eset - amennyiben igaz - azért is számít döbbenetes fejleménynek, mivel a brit kormány valószínűleg önhatalmúlag, a parlament beleegyezése nélkül adott felhatalmazást a brit fegyveres erőknek, hogy beavatkozhassanak a harcokba.

Korábban is lehetett már olvasni arról, hogy legalább 50 brit katona tartózkodik az országban, a hivatalos indoklás ugyanakkor az volt, hogy ezek az egységek kiképzési feladatokkal vagy a nagykövetség, illetve Zelenszkij védelmével voltak megbízva. A könyv - amerikai hírszerzői jelentésekkel összefüggő - állításai szerint számos nyugati ország küldött katonákat a harcokba, azonban

az Ukrajnában bevetett brit kontingens mérete legalább háromszorosa volt a többi harcoló nyugati országnak.

A könyv bemutatása egybeesik azokkal a leleplező anyagoknak a megjelenésével, amelyek arról szóltak, hogy a háború már 2022-ben véget érhetett volna, ha Nagy-Britannia Boris Johnson vezetésével nem helyez nyomást az ukrán államra.