Szijjártó Péter: Afrika instabilitása újabb migrációs hullámokat indít Európa felé

SZIJJÁRTÓ Péter; HIDEGH Attila; AZBEJ Tristan
Accra, 2023. december 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár (b) és Azbej Tristan üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár (j) az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján Accrában 2023. december 6-án. MTI/KKM/Király Márton
Vágólapra másolva!
Afrika számos biztonsági kihívással küzd és azt látjuk, hogy a terrorszervezetek megannyi országban hajtanak befolyásuk alá területeket, pedig az instabilitás és a biztonság hiánya újabb és újabb migrációs hullámokat fog megindítani Európa felé - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán szerdán.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében. Hozzátette: így van ezzel Kenya és Aden Duale védelmi miniszter is, ahogy az ENSZ és így Hanna Serwaa Tetteh különmegbízott is.

- fogalmazott a miniszter.

Kitért arra is, hogy Magyarország speciális földrajzi helyzetben van, hiszen számunkra egyszerre jelent biztonsági kihívást az ukrajnai háború és a tömeges illegális bevándorlás.

Accra, 2023. december 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár (b) és Azbej Tristan üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár (j) az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján Forrás: MTI/Kkm!Király Márton

Szijjártó Péter hangsúlyozta: A migrációs nyomás folyamatosan nő, aminek egyik legfőbb kiváltó oka a fegyveres konfliktusok terjedése a világban, az ENSZ békefenntartó műveleteinek ezért különösen fontos szerepe van az újabb migrációs hullámok kitörésének megakadályozásában.

Szerbia és Magyarország is egyszerre szembesül a nyugat-balkáni útvonalon keletkező migrációs helyzettel.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy Nemanja Starovic szerb védelmi államtitkárral Accrában egyeztettek erről.

Energetikai kérdésekről is szó volt a találkozón

Bangladessel kiváló az együttműködésünk, ráadásul a bangladesiek ugyanolyan atomerőművet építenek mint Magyarország, csak van 7-8 év előnyük. Ők hamarosan beüzemelik az új blokkjaikat, tette hozzá Szijjártó Péter.

Beszámolt arról, hogy folyamatos a szakmai egyeztetés velük, mivel az általuk gyűjtött tapasztalatok hasznosak lesznek a paksi építkezés következő fázisaiban.

- ismertette.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: hamarosan megkötik a beruházások védelméről, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodásokat.

Banglades most választás előtt áll, és hogy nincs új a nap alatt, mutatja az a tény, hogy komoly külső beavatkozás történik az ellenzék oldalán. Abul Kalam Abdul Momen kollégám azonban jól láthatóan nem aggódik, mert végső soron a választók és nem a külső beavatkozók döntenek. Még ez a szerencse - fogalmazott Szijjártó Péter.