Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének erősítéséhez

szijjártó péter, szolnok
Vágólapra másolva!
Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének megerősítéséhez, minthogy minél több fegyveres konfliktust sikerül a rendezés irányába vinni, annál kisebb a kockázata a harmadik világháború kitörésének - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Accrában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján mindenekelőtt kiemelte, hogy a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, ugyanis több mint harminc súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban, miközben a terrorfenyegetettség is minden korábbinál erősebb.
Felszólalásában rámutatott, hogy ez alól Európa sem kivétel, mert noha korábban elképzelhetetlennek tartották ezt a 21. században, háború dúl a kontinensen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Közel-Keleten is.

A magyar egy békeszerető nép a külügyminiszter szerint Forrás: Origo

Illetve figyelmeztetett a Száhel-övezet destabilizációjának veszélyére is, különös tekintettel arra, hogy ennek nyomán újabb tömeges migrációs hullámok indulhatnak Európa felé, ami szavai szerint szintén komoly biztonsági kockázatot jelent.

– szögezte le

Majd közölte, hogy hazánk minden konfliktus esetében a fegyverszünetet és a közvetlen tárgyalásokat támogatná a szemben álló felek között, hogy biztonságos körülményeket lehessen teremteni a szóban forgó régió lakossága számára.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek nagyobb szerepet kellene vállalnia a béketeremtésben és a békefenntartásban. Továbbá emlékeztetett rá, hogy a világszervezetet nem a hasonlóan gondolkozó államok csoportjaként hozták létre, hanem leginkább azért, hogy platformként szolgálhasson a párbeszédre akár az egymással ellenséges viszonyban álló felek számára is.

"Mi, magyarok támogatjuk, hogy az ENSZ a szervezet eredeti célját teljesítse be" – fogalmazott.
Aláhúzta, hogy az ENSZ békefenntartói képességének megerősítése nélkül számos fegyveres konfliktus kicsúszhat az ellenőrzés alól, és minél több helyen történik ez meg a világban, annál nagyobb a veszélye a harmadik világháború kirobbanásának.

A miniszter ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy négy ENSZ-békefenntartó misszióban is részt vesznek magyar katonák és rendőrök, és a kormány kész hozzájárulni a világszervezet ezen tevékenységének a kiterjesztéséhez.

Kifejtette: hazánk 110 ezer dollárral támogatja a békefenntartói műveletek által használt technológiák fejlesztését, nehéz légiszállítási kapacitásaival készen áll segíteni a missziók mobilitását, illetve katonai kiképzési programokat hirdet a kéksisakosok számára.

– összegzett.