Itt a Nyugat döbbenetes háborús bejelentése: minden európai ország veszélyben

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.11.
Ukrainian soldiers monitor the sky at their position in the Donetsk region, on December 10, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre hevesebb politikai viták övezik Ukrajna további pénzügyi támogatását, különösen azután vált nagy kérdéssé a kelet-európai ország finanszírozása, hogy Magyarország nem járult hozzá az Európai Unió ötvenmilliárd eurós segélycsomagjához, emellett az amerikai republikánusok is a támogatások leállítása felé hajlanak.
Vágólapra másolva!

A Financial Times brit gazdasági napilap azonban úgy értesült, a nyugati országok új tervvel álltak elő, amelynek értelmében az orosz központi bank eszközeit foglalnák le mintegy 300 milliárd euró értékben.

Az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Németországot, Olaszországot, valamint az Európai Uniót magába foglaló G7 ez idáig nem rajongott az ötletért, mondván annak a dollárba és euróba befektető külföldiek sem fognak örülni.

Úgy tűnik azonban, hogy a nemzetközi közösség nem igazán lát más utat Ukrajna pénzügyi támogatására, már Washington is amellett foglal állást, hogy meg kell keresni az elkobzásnak azt a módját, amely nem megy szembe a nemzetközi joggal.

A Financial Times brit gazdasági napilap azonban úgy értesült, a nyugati országok új tervvel álltak elő, amelynek értelmében az orosz központi bank eszközeit foglalnák le mintegy 300 milliárd euró értékben. Forrás: Sputnik via AFP/Vitaliy Belousov

„A G7 tagjai és más, különösen az érintett államok lefoglalhatják az orosz szuverén vagyont azzal a céllal, hogy rávegyék Oroszországot agressziójának befejezésére" – idézte a Financial Times az amerikai vezetés egyik dokumentumát, amelyet az országcsoport bizottságai elé terjesztettek.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva a lap azt írta, Washington már tárgyalásokat is folytat az ügyben, továbbá javasolta, hogy egy vezetői szintű G7-találkozón tárgyaljanak a kérdésről. A tárgyalás időpontja ráadásul éppen a háború kétéves évfordulójára esne.

„A rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket igényelnek" – fogalmazott a napokban David Cameron brit külügyminiszter, aki szerint létezik legális út az orosz pénzeszközök lefoglalására. A politikus egyúttal arról is beszélt, nem gondolja, hogy a külföldi befektetőket a lépés elrettentené.

A Financial Times azt írta, Nyugat-Európában azonban nagyobb ellenállást váltott ki a terv Németország, Franciaország, valamint az Európai Unió részéről, mondván olyan akadályokba ütközik, mint például a szuverén vagyon nemzetközi jog szerinti védelme.

Európa hozzájárulása azonban kulcsfontosságú, tekintve, hogy a 300 milliárd eurós vagyon nagy részét a kontinens pénzintézeteiben tartják. Egy uniós diplomata szerint mindenképpen meg kell találni a módját annak, hogy pénzt adjanak Ukrajnának - írja a Magyar Nemzet.