Kijev polgármestere megtámadta az őrjöngő Zelenszkijt, puccs jöhet

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Kijev, Klicsko, romok
Kyiv's mayor Vitali Klitschko holds people away from a five-storey residential building that partially collapsed after a shelling in Kyiv on March 18, 2022, as Russian troops try to encircle the Ukrainian capital as part of their slow-moving offensive. - Authorities in Kyiv said one person was killed early today when a downed Russian rocket struck a residential building in the capital's northern suburbs. They said a school and playground were also hit. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajna a zsarnokság felé halad – mondta a Der Spiegel német lapnak adott interjújában Vitalij Klicsko.
Vágólapra másolva!

„Egy bizonyos ponton olyanná válunk mint Oroszország, ahol minden egy ember döntésétől függ” – mondta a kijevi főpolgármester. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint a háború első hónapjaiban Ukrajnában kaotikus állapotok uralkodtak, az ukrán polgármestereknek pedig kulcsfontosságú vezető szerepük volt a lakosság védelmében és a hadsereg támogatásában – írja a Magyar Nemzet a Kijev Independentre hivatkozva.

Klicsko szerint éppen ezért az ukrán legfelsőbb vezetés a polgármesterekben a hatalom központosításának akadályát látja.

Vitalij Klicsko Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A főpolgármester és Volodimir Zelenszkij adminisztrációja között régóta megfigyelhető egyfajta feszültség. Az elnöki hivatal úgy véli, hogy Klicsko nem kezeli megfelelően a kialakult helyzetet, több nyilvános nyilatkozatban beszéltek felelősségéről az elhúzódó áramszünetek és a megfelelő mennyiségű menedékhely hiánya miatt. A Kijev Independent szerint a konfliktus régebbre húzódik vissza, Zelenszkij már hivatalba lépését követően tett kísérleteket arra, hogy elmozdítsa a főpolgármestert pozíciójából.