Szijjártó Péter: A világban nem arat nagy tetszést az európai háborús pszichózis

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. február 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 23-án. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
Az Európán kívüli országok döntő többségének körében nem arat nagy tetszést a "háborús pszichózis", a világ egy jelentős része súlyos negatív hatásokkal szembesül és mielőbb békét szeretne Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülését megelőzően, hogy ezúttal is kiderült, hogy homlokegyenest ellentétes egymással az európai, valamint az Európán kívüli országok álláspontja.

- mutatott rá.

- közölte.

Majd emlékeztetett rá, hogy szomszédos államként Magyarország is nap mint nap tapasztalja a háború negatív hatásait, ráadásul a harcoknak a kárpátaljai magyar kisebbség számos tagja is áldozatául esik, amiről több kollégája is tőle értesült először.

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a fegyveres konfliktusnak nincsenek győztesei, csak vesztesei, és minél tovább késik a rendezés, annál több vesztes lesz és annál nagyobb károkat okoznak a harcok.
Aláhúzta: a békéhez tárgyalni kell, ahhoz pedig nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat, és erre az ENSZ a legmegfelelőbb fórum, ugyanis a szervezet épp azért jött létre, hogy platformként szolgáljon az egymással akár háborúban vagy ellenséges viszonyban álló országok közti párbeszédre.

- vélekedett.

New York, 2023. február 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 23-án. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/EPA/Justin Lane Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Mi nem akarunk harmadik világháborút. Ezt a regionális háborút nem szabad globális háborúvá tenni. És itt kulcskérdés, hogy a NATO és Oroszország között ne jöhessen létre közvetlen összetűzés

- emelte ki.

Ezzel kapcsolatban pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy az észak-atlanti szövetség országai továbbra is tiszteletben fogják tartani a NATO azon korábbi döntését, miszerint a katonai szervezet nem részese ennek a konfliktusnak.

A miniszter végül kijelentette, hogy az invázió mostani egyéves évfordulója alkalmat ad az események értékelésére, hiszen jól látszik, hogy a transzatlanti világnak eddig nem sikerült olyan válaszokat adnia, amelyek közelebb hozták volna a békét.

- mondta.