Mi döntheti el az orosz-ukrán háborút?

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag minden áll, és mindenki arra készül, mi lesz a következő bő egy évben: lengyel választás, európai parlamenti választás, amerikai elnökválasztás és az egész orosz-ukrán háború ezek függvénye – mondta az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy egyre több amerikai mondja azt, még magas szinten is, hogy el kell kezdeni az orosz-ukrán tárgyalásokat, mielőbbi béke kell, mert egyébként ez a háború évekig eltarthat, és azt már az amerikaiak sem tudnák finanszírozni.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György az Origo azon kérdésére, hogy milyen most a helyzet a fronton, és valóban megbukott-e a második ukrán ellentámadás, azt válaszolta, hogy jelenleg a fronton álló helyzet van. Hozzátette: az ukránok azt mondják, hogy egy helyen áttörték az orosz védelmi vonalak közül az elsőt, de az oroszok ezt cáfolták, a Nyugat pedig ebben a kérdésben nem foglalt állást.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a fő cselekmények diplomáciai szinten történnek, ugyanis kirúgták az ukrán védelmi minisztert korrupciós ügyek miatt, majd elküldték Londonba nagykövetnek. Zelenszkij bejelentette, hogy két területen kell az ukrán hadsereget fejleszteni: drónokban és rakétákban. Nógrádi György helyzetértékelése szerint közben óriási német belpolitikai botrány van, mert

a németeknél a három kormányzópárt közül kettő szeretné elérni, hogy Németország adjon át modern Taurus rakétákat Ukrajnának, viszont Olaf Scholz német kancellár ettől elhatárolódott.

el kell kezdeni az orosz-ukrán tárgyalásokat, mielőbbi béke kell, mert egyébként ez a háború évekig eltarthat, és azt már az amerikaiak sem tudnák anyagilag finanszírozni

– tette hozzá a szakértő, majd hangsúlyozta, hogy Zelenszkij ezen természetesen felháborodott, és elhatárolódott tőle. Az ukrán elnök közölte, hogy ha nem kap amerikai fegyvereket és haditechnikát, akkor egyedül folytatja tovább a háborút.

Nem tudni pontosan, mikor lesz vége a háborúnak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wojciech Grzedzinski

– mondta Nógrádi György. Hozzáfűzte: közben most az ukránok azt kérik, hogy Lengyelország toloncolja vissza azokat a férfiakat, akik megszöktek a behívóparancs ellenére.

– tette hozzá Nógrádi György.

Hogyan értékelhető az orosz elnök Erdogan török elnökkel való találkozója?

A szakértő leszögezte:

a legfontosabb stratégiai kérdésben, a fekete-tengeri gabonaegyezményben nem született megállapodás.

– tette hozzá Nógrádi György.

Kiemelte: Erdogan azt mondta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat. Ezen kívül más ügyek is szóba kerültek, és ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egyeztették a török-orosz politikát Szíria kérdésében. A szakértő leszögezte: