Riasztották Romániában a légierő vadászgépeit

Horizontal
A Romanian Air Forces MIG 21 Lancer flies during an air show over Kogalniceanu airport, near Constanta, 230 kms east of Bucharest, on June 8, 2011. The United States and Romania are negotiating the purchase of second-hand F-16 combat aircraft. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy kisméretű, 11 ezer méter magasságban haladó, mozgása alapján meteorológiai ballonnak tűnő ismeretlen légieszközt fedeztek fel kedden Románia légterében, amely miatt riasztották a légierő vadászgépeit - erősítette meg az MTI-hez is eljuttatott közleményében a román védelmi minisztérium (MAPN).
Vágólapra másolva!

A légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia délkeleti részén.

Tíz percen belül a légierő NATO-parancsnoksága alatt álló járőrszolgálatának két MiG-21 Lancer típusú vadászgépe indult felkutatására a fetesti-i légitámaszpontról.

Ismeretlen légi eszköz miatt riasztották Romániában a légierő vadászgépeit Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A pilóták nem találták meg a célpontot, így sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték az ismeretlen repülő eszközt, fél óra elteltével pedig visszatértek a bázisra - írta a MAPN.

Bár a bukaresti média "Romániában is kínai kémballont fedeztek fel" szalagcímmel tudósított az incidensről, Constantin Spinu, a védelmi tárca szóvivője leszögezte:

nem tudja megerősíteni, hogy hírszerzési eszközről lenne szó, mivel nem látták közelről és nem tudták azonosítani a román légtérben mozgó tárgyat.