A szlovák külügyminiszter szándékosan mérgezi a szlovák-magyar kapcsolatokat

diplomacy defence Horizontal
Slovakia's Minister of Foreign and European Affairs Rastislav Kacer talks to journalists upon arrival for a meeting of NATO Foreign Ministers on November 29, 2022 in Bucharest, Romania. - The meeting will focus on Russia’s war against Ukraine, implementation of NATO’s new Strategic Concept, including challenges from the People’s Republic of China, energy security, protection of critical infrastructure, and NATO’s efforts to build capacity and strengthen resilience in Bosnia and Herzegovina, Georgia, and Moldova. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Szomorú, hogy az ideiglenes szlovák kormány ideiglenes külügyminisztere küldetésének érzi a magyar-szlovák kétoldalú viszony módszeres mérgezését. Teszi mindezt egy olyan időszakban, amikor egy borzalmas dúl a közvetlen szomszédunkban, aminek egyik kiváltó oka éppen a nemzeti kisebbségek megoldatlan helyzete. Amikor minden szónak, mondatnak, gesztusnak halmozottan nagyobb súlya van, mint békeidőben.
Vágólapra másolva!

Jószerivel nem telik el úgy hét, hogy a miniszter úr ne állna elő valamilyen magyar- és Magyarországellenes kijelentéssel, eszköztárából pedig nem hiányzik a hazugság, a rágalmazás, a fake news.

Legutóbb azzal riogatott, hogy Magyarország a háború okozta zavaros helyzetet kihasználva, orosz támogatással Szlovákia területi épségének megkérdőjelezésére készül.

Az ilyen hangulatkeltő megnyilvánulásoktól az utóbbi tíz évben elszoktunk, de úgy tűnik Káčer úrral együtt a meghaladottnak gondolt Ján Slota szelleme tért vissza a szlovák politikába.

Fontos kérdés, hogy Rastislav Káčer ebben a tisztségben, ezzel a provokatív magatartással kinek az érdekeit szolgálja?

A választ megadni nem egyszerű dolog, mivel egyaránt szolgálhat nyugati és keleti érdeket is. Egy biztos, hogy nem szlovák, nem magyar és nem közép-európai együttműködés érdekeit szolgálja.

Rastislav Káčer. Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az élénk fantáziával megáldott külügyminisztert éppen a vezető kormánypárt elnöke, volt minisztertársa, Igor Matovič tette helyre, mondván „Káčer miniszter úr durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot szlovák területek megszerzésének szándékával! Itt lenne az ideje, hogy ezért bocsánatot kérjen."

Azonban mielőtt túlságosan elragadtatnánk magunkat és elkezdenénk magyar szempontból jó és rossz szlovák politikusokban gondolkodni, ne feledjük, északi szomszédunknál szeptemberben választások lesznek, ahol a felvidéki magyarok szavazata, vagy azok elmaradása még sokat érhet valakiknek.

Addig is egykedvűen vesszük tudomásul, hogy a „magyarkártya" kijátszása a magukat progresszív nyugatosnak tartó szlovák politikusok eszköztárából sem kopott ki véglegesen, és felszólítjuk a szlovák külügyminisztert, hogy haladéktalanul hagyjon fel a magyarellenes megnyilvánulásaival.

Szakáli István Loránd,

az Alapjogokért Központ vezető közgazdászának írása