Órákra áram nélkül maradt 20 millió ember Argentínában

electricity Horizontal
A woman buys water at shop in the dark in Buenos Aires on March 1st, 2023, following an outage caused by a fire which affected the high-voltage system. - A massive power outage caused by a fire -in a field 60km north of Buenos Aires and near the high-voltage power lines that connect to the Atucha 1 nuclear power plant- affected millions of people in part of Buenos Aires and several provinces for at least two hours, authorities stated. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Vágólapra másolva!
Argentínában nagyrészt helyreállt az áramszolgáltatás, miután az ország több mint fele órákra áram nélkül maradt - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Szerdán Argentínában több mint 20 millió ember maradt áram nélkül a nagyvárosokban és vidéken is. Az áramkimaradást a Buenos Airestől nyugatra fekvő mezőkön keletkezett nagy tűz okozta okozhatta.

A lángok miatt létfontosságú távvezetékek szakadtak le, és egy atomerőművet is le kellett kapcsolni.

A tűz és az áram kimaradás az Argentínában tartó hőhullámnak és az aszálynak köszönhető, az ország egyes részein a hőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok fölött van.

Peronon rekedt utasok Buenos Airesben az áramszünet idején Forrás: AFP/Luis Robayo

A mindennapi élet egyes régiókban leállt, a tanítás szünetelt, az üzletek bezártak, és sokan légkondicionáló vagy hűtőberendezés nélkül maradtak.

A vízellátás is megszakadt, sokan a leállt tömegközlekedési eszközökön rekedtek.

Egy helyi pincérnő panaszkodva elmondta -

Az áramszünet ellenére volt olyan bolt, ahol lehetett vásárolni Forrás: AFP/Luis Robayo

Az áramkimaradások nem ritkák az országban. 2019-ben Argentínában és a szomszédos Uruguayban több tízmillió ember maradt áram nélkül.

Idén már több kisebb áramkimaradás is volt, ami egybeesett a száraz és forró időjárással.