A spanyoloknál a baloldal nyomására több száz szexuális bűnelkövetőnek csökkentenék a börtönbüntetését

Sokkoló mértékű a vérfertőzés, a pedofília és az online megrendelhető nemi erőszak Franciaországban, illusztráció
Male with criminal intentions at a computer on the internet.
Vágólapra másolva!
Ez európai országban több mint hatszáz szexuális bűnelkövető börtönbüntetését csökkenthetik a baloldali kormány által nemrég megszavazott jogszabály következtében, amely megszüntette a bántalmazás és a súlyos bántalmazás közötti jogi különbségeket – írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A "Csak az igen az igen" elnevezésű törvényt Irene Montero spanyol egyenlőségi miniszter, az Unidas Podemos baloldali csoport tagja terjesztette elő, és a tavalyi elfogadásakor állítólag a szexuális beleegyezéssel kapcsolatos törvények szigorítása volt a cél az új jogszabályi keret megalkotásával.

A törvény azonban a szexuális bűnözőkre nézve előnyös rendelkezéseket tartalmazott, mivel eltörölte a visszaélés és a súlyosabb testi sértés kategóriája közötti különbséget, ezzel pedig lehetőséget teremtett arra, hogy legalább 646 elítélt szexuális bűnözőt csökkentett letöltendő börtönbüntetésben részesítsenek, mivel a spanyol jogszabályok lehetővé teszik, hogy visszamenőlegesen is alkalmazzák azokat az új jogszabályokat, amelyek előnyösek lehetnek egy elítélt, büntetésüket töltő rabok számára.

Az El Mundo című napilap a héten tette közzé azt a felülvizsgálatot, amelyből kiderül, hogy 646 elítéltet érinthet a törvény, amely megállapította, hogy annak hatására nem kevesebb, mint 65 szexuális bűnözőt engedhetnek ki a börtönből.

Forrás: Shutterstock

A spanyol legfelsőbb bíróság adatai szerint a szervezethez 26 szexuális bűnözőtől érkezett olyan kérelem, hogy a beleegyezési törvény miatt csökkentsék büntetésüket, és eddig már tíz esetben csökkentették is a büntetést. Sajtóinformációk szerint legalább hét, a legfelsőbb bíróság elé került ügyben az elkövetők áldozatai gyerekek voltak.

A szexuális bűnelkövetők idő előtti szabadon bocsájtásával kapcsolatban a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) arra tett ígéretet, hogy megreformálja a törvényt a büntetéscsökkentések leállítása érdekében, míg María Jesús Montero Cuadrado miniszter fasisztának és szexistának nevezte a bírákat a törvény nem megfelelő alkalmazásáért, és megvédte a nemrég megszavazott jogszabályt.

A törvényt a joboldali VOX nevű párt is erősen kritizálta, és többek között ezzel kapcsolatban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Pedro Sanchez miniszterelnök ellen. Santiago Abascal, a VOX vezetője világossá tette, hogy a bizalmatlansági indítványt arra kívánja felhasználni, hogy előrehozott országos választásokat kényszerítsen ki és megbuktassa a baloldali kormányt.

– mondta Abascal.