Újabb országot rohanhat le Oroszország

háború, zukrajna, oroszország, orosz-ukrán, orosz-ukrán konfliktus, orosz-ukrán háború, legdurvább képek, 2022. júliustól októberig
A Ukrainian soldier stands as a 2S1 Gvozdika self-propelled howitzer fires a shell on the front line in Donetsk region on October 10, 2022 as Russian forces launched earlier today at least 75 missiles at Ukraine, with fatal strikes targeting the capital Kyiv, and cities in the south and west. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború alapjaiban megváltoztatta a nemzetközi status quót. Minden ország újfent helyezkedik és egyre szorosabbra fűződnek a viszonyok. Mivel Moldova nem tagja sem a NATO-nak, sem az EU-nak ezért fokozottan veszélynek van kitéve Európa legszegényebb országa. Oroszország bármelyik pillanatban lerohanhatja Románia keleti szomszédját. Az EU-párti moldáv vezetés már puccskísérlettel is megvádolta Moszkvát. A Mandiner a Stratéga című műsorában a veszélyek korában átalakuló világrendet boncolgatta.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, az olaszok beállnak a német-francia irányba, a lengyelek egyre szorosabbra fűzik a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Románia szívesen egyesítené magát Moldovával, és bár remélhetőleg nem kerül rá sor, de benne van a pakliban az is, hogy Oroszország lerohanja Moldovát.

A háború könnyen világméretűvé eszkalálódhat Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Eközben az orosz-ukrán háború tovább zajlik, a lőszerhiány mindkét oldalon problémákat okoz. Béketervek már vannak, de világos kiút egyelőre nincs, sem a két ország között, sem nemzetközi szinten. Az ENSZ-t saját szervezeti struktúrája akadályozza, hogy békecsinálóként lépjen fel. Globális és európai erőviszony-körkép Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerzővel, egyetemi tanárral, az MTA doktorával.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg.