Tucker Carlson távozik a Fox Newstól

Carlson, Tucker beszéd beszél CSELEKVÉS előadás Foglalkozás gesztikulál közeleti kommentátor mikrofon műsorvezető MŰSZAKI ESZKÖZ SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Esztergom, 2021. augusztus 7. Tucker Carlson, a Fox News amerikai konzervatív televízió műsorvezetője, közéleti kommentátor előadást tart Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt), a Széchenyi téren 2021. augusztus 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Távozni kényszerül az amerikai televíziózás két ismert személyisége, Don Lemon, a CNN és Tucker Carlson, a Fox News hírtelevízió műsorvezetője.
Vágólapra másolva!

A Fox News a nap folyamán közölte, hogy közös megegyezéssel megválik Tucker Carlsontól, miután alig egy hete a Fox Corp anyavállalat peren kívüli egyezségre jutott a Dominion választási rendszereket gyártó céggel a csatorna ellen indított rágalmazási perben. A Fox News megköszönte Carlsonnak eddigi munkáját, de nem közölte távozásának pontos okát.

Esztergom, 2021. augusztus 7. Tucker Carlson, a Fox News amerikai konzervatív televízió műsorvezetője, közéleti kommentátor előadást tart Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt). Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A médiavállalat április 19-én beleegyezett, hogy a jogi eljárás lezárása fejében 787,5 millió dollárt (270 milliárd forint) fizet az őt perlő vállalkozásnak. A Dominion Voting Systems (DVS) 1,6 milliárd dollárra (548 milliárd forint) perelte rágalmazás miatt a Foxot, amiért a 2020-as elnökválasztást követően a médium több műsorában megkérdőjelezték a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben. Carlsonnak tanúvallomást kellett volna tennie az eljárás során.

A DVS szerint a Fox műsorvezetője rágalmazással felérő kijelentéseket tett a 2020-as elnökválasztást követően a vállalatról. A DVS azt állította, hogy Carlson üzenetváltása stábjával elegendő bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tudták, hamisak azok az állítások, miszerint a szavazógépeket voksolás elcsalására használták volna.

A Tucker Carlson Tonight a Fox News egyik legnézettebb műsora, amely esténként rendszerint több mint hárommillió nézőt volt képes a képernyők elé ültetni.

A CNN szűkszavú közleményében csak annyit tett közzé, hogy megváltak Don Lemontól, műsorvezető távozása okát azonban nem említette. A közleményben megköszönték a műsorvezetőnek az elmúlt 17 évben nyújtott hozzájárulását a csatorna munkájához, és sok sikert kívántak neki a jövőre nézve.

Don Lemon Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Cindy Ord

"Ma reggel értesített az ügynököm, hogy a CNN megszüntette a szerződésem. Meg vagyok döbbenve" - írta hétfőn Lemon a Twitteren. "Tizenhét év után a CNN-nél úgy véltem, a vezetésben lesz annyi tisztesség, hogy közvetlenül szól nekem. Nem kaptam semmi arra utaló jelzést, hogy nem folytathatom szeretett munkámat a csatornánál" - tette hozzá.

A műsorvezető bejegyzésére a CNN válaszközleményt adott ki, amely szerint volt alkalmazottjuk megállapítása "pontatlan", ugyanis felajánlották neki a lehetőséget arra, hogy találkozzon a médiavállalat vezetőivel, de ehelyett a közösségi médián keresztül tett nyilatkozatot.

Az elbocsátás előzménye, hogy Don Lemont februárban a CNN két hétre levette a reggeli műsorból, amelynek két kollégájával volt műsorvezetője, miután a nők életkorára tett megjegyzést Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetre és kormányzóra, republikánus elnökjelölt-aspiránsra utalva.