A bukás szélén Joe Biden: akár börtönbe is kerülhet

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
US President-elect Joe Biden speaks at the Queen Theater on January 6, 2021, in Wilmington, Delaware. - Biden on Wednesday denounced the storming of the US Capitol as an "insurrection" and demanded President Donald Trump go on television to call an end to the violent "siege." (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága szerint Joe Bident alelnöksége alatt lefizették, így hozott meg politikai döntéseket, és erre az FBI-nak is bizonyítéka van. James Comer, a testület republikánus elnöke bekérette a szövetségi szervtől az iratokat, mert szerinte az FBI politikai alapon nem folytatta le a szükséges vizsgálatokat. Közben az elnök fiáról - ahogy egyre többen fogalmaznak Amerikában: Joe Biden sötét oldaláról -, Hunter Bidenről újabb és újabb botrányos dolgok derülnek ki. Az ügy egy szervizben felejtett laptoppal kezdődött, de mára már az is kiderült, hogy a demokraták irányítása alatt álló szervek mindent elkövettek az ügy eltussolásáért.
Vágólapra másolva!

– írta Twitter-bejegyzésében James Comer, Kentucky állam republikánus képviselője, a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának (Oversight Committe) elnöke.

Forrás: AFP/Jim Watson

Comer, Charles E. Grassley iowai republikánus szenátorral közösen írt levelet Merrick Garland főügyésznek és Christopher Wray-nek, a szövetségi nyomozó iroda (FBI) vezetőjének, amelyben tájékoztatják őket, hogy „rendkívül hiteles" információk jutottak a birtokukba arról, hogy Joe Biden pénzt fogadhatott el politikai döntésekért cserébe - számolt be a Magyar Nemzet.

A két republikánus kongresszusi képviselő azt követeli, hogy az FBI adja át a vádat tartalmazó, informátor által készített dokumentumot.

Az amerikai kongresszus 11 kínai vállalat lehetséges kifizetését vizsgálja a Biden család számára. Titkos dokumentumok, amelyeket Biden a garázsában rejtegetett.

Emellett a levélben értetlenségüknek adtak hangot, hogy az FBI és az igazságügyi minisztérium (DOJ) az évek óta birtokukban lévő adatok ellenére miért nem indított még eljárást, vagy miért nem tudni semmit az esetről. Comerék azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen külföldi illetőségre utalnak.

A bizottság most a saját kezébe venné az ügy felgöngyölítését, ezért bekérette a szövetségi szervektől az összes FD-1023-as nyomtatványt – amely az állítólagos bűnszövetkezeti rendszer működését és céljait írja le –, különösen azokat, amelyekben megjelenik a „Biden" kulcsszó.

Az FBI és a DOJ ugyan jelezte, hogy megkapta a beidézést, de ezen túlmenően nem kívántak nyilatkozni.

A kért nyomtatványokat május 10-ig kell átadniuk.

– közölte Comer és Grassley.

A Clinton-klán is hasonlóan cselekedett

Ez a legújabb Biden-botrány nagyban hasonlít arra, amikor 2015-ben kiderült, hogy a Clinton Alapítvány svédországi adománygyűjtő kirendeltsége 26 millió dollárnyi támogatást kapott gyanús svéd forrásokból, miközben a Hillary Clinton vezette amerikai külügyminisztérium nem vett feketelistára Iránnal üzletelő svéd cégeket. A 2009-es esetnél a svéd kormány azért lobbizott Clinton minisztériumánál, hogy ne szankcionálja Svédországot az Iránhoz fűződő üzleti kapcsolatai miatt.

A William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse működését az amerikai külügyminisztérium etikai illetékesei sohasem vizsgálták, holott annak egyik legnagyobb adományozója a svéd kormány által felügyelt lottóvállalat volt.

A Clinton-klán is pénzért cserébe nem hozott meg bizonyos döntéseket Forrás: AFP/Jewel Samad

Bár a stockholmi amerikai nagykövetség figyelmeztette Washingtont, hogy Svédország erősíti gazdasági kapcsolatait Iránnal - ami alááshatja a Nyugat arra irányuló erőfeszítéseit, hogy meghiúsítsa Irán vitatott nukleáris programját -, a diplomáciai tárca vezetőjének csapata elutasította, hogy svéd cégeket feketelistára vegyen. Közben folyamatosan érkeztek a svéd adományok az alapítványhoz.

Hillary Clintonnak a külügyminisztériumból történt 2013-as távozásáig a William J. Clinton Foundation Insamlingsstiftelse a jótékonysági tevékenységéhez több millió dollárnyi adományt gyűjtött össze a skandináv országban,

Bill Clinton pedig 750 ezer dolláros fellépési díjat kapott egy beszédéért az Ericssontól.

Az amerikai hírszerzés eközben tudott arról, hogy Svédország második legjelentősebb munkaadója, az Ericsson AB telekommunikációs óriás olyan technológiát adott el Iránnak, amellyel nyomon lehet követni a mobiltelefonokat, és amelyet az Iszlám Köztársaság titkosszolgálata is hasznosíthatott.

Korábbi ügyekben is vizsgálódnak

A Biden-cslaád visszás ügyeit vizsgáló testület már jelenleg is egy széleskörű vizsgálatot folytat a Biden-család üzleti ügyeit ellenőrizve. Utánajárva, hogy a jelenlegi elnök (akkori alelnök) fia, Hunter Biden az ukrán földgázipari vállalat, a Burisma igazgatótanácsában milyen szerepet töltött be és mindannak volt-e köze édesapja politikai befolyásához.

Ám a szálak és a Biden-család üzleti ügyei már Ukrajnán kívül Romániába, Mexikóba, Kazahsztánba, Oroszországba és Kínába is elérnek – hívta fel a figyelmet korábban a New York Post amerikai napilap.

A vizsgálatok a családot jelenleg átfogóan vizsgálják, ugyanis pénzügyi nyilvántartási adatok szerint 2015 és 2017 között üzlettársakon keresztül mintegy négymillió dollár „vándorolt" a Biden-családhoz egy azóta megszűnt kínai energetikai vállalattól.

Joe Biden tagadta, hogy tudott volna a családja üzleti ügyeiről vagy részt vett volna azokban.

A republikánusok már régóta hangoztatják, hogy Joe Biden és családja – különösen fia, Hunter Biden – ügyeit a szövetségi szervek és különösen az FBI és DOJ politikai okoknál fogva „védelmezi", amíg viszont Donald Trump korábbi republikánus elnököt „lázasan üldözték" például az oroszországi állítólagos kapcsolatai és Moszkva választási beavatkozását vizsgálva.

Hunter Biden, az elnök fia is egyre nagyobb bajban van Forrás: AFP/Saul Loeb

Börtönbe kerülhet Joe Biden sötét oldala, Hunter Biden

A Biden-család körül egyébként szinte naponta robbannak ki a gyanús ügyek. Még május 2-án gyermektartási perben hallgatta meg a bíróság Hunter Biden üzletembert, az amerikai elnök fiát. Az eljárásban Hunter Biden anyagi körülményeiről, életmódjáról és pénzügyi bevételeiről szóló dokumentumok is szerepelnek. A bíró a múlt héten kötelező megjelenést írt elő az édesanya és Hunter Biden számára az eljárás minden ülésére. Az Arkansas államban zajló bírósági eljárást eredetileg Hunter Biden házasságon kívül született 4 éves lányának édesanyja, Lunden Roberts kezdeményezte, mert állítása szerint az apa nem fizeti meg a kettejük közötti megállapodásban szereplő gyermektartás összegét.

Változás következett be az anyagi körülményeiben

A jogi ügy 2022 szeptemberében indult újra, amikor Hunter Biden a bírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy csökkentse a 2020-ban megállapított, a gyerek neveléséhez fizetendő havi hozzájárulást. Az elnök fia arra hivatkozott, hogy anyagi körülményeiben változás következett be, és 2020-hoz képest jelentősen csökkent a jövedelme. Lunden Roberts ügyvédei dokumentumokat kértek a Hunter Biden anyagi és jövedelmi viszonyára vonatkozó állítások igazolására. A többi között igényt nyújtottak be Hunter Biden jövedelmi kimutatására, műtárgyeladásaira, valamint egyéb vagyontárgyainak leltárára és adóügyeire vonatkozóan, illetve kínai üzleti kapcsolataiból származó bevételére.

Az eljárás a múlt héten vett új irányt, amikor az édesanya a bíróság beavatkozását kérte, mert állítása szerint Hunter Biden számos bírósági határozatot hagyott figyelmen kívül, és szándékosan visszatart a per szempontjából fontos bizonyítékokat. Az édesanya azt kérte a bíróságtól, hogy rendelje el Hunter Biden őrizetbe vételét addig, amíg nem tesz eleget a korábbi bírósági határozatoknak.

Az Arkansas állambeli megyei kerületi bíróság ezt követően rendelte el a meghallgatást. Hunter Biden ügyvédjei hétfőn a bíróságon azt hangsúlyozták, hogy ügyfele havonta 20 ezer dollárt (mintegy 7 millió forintot) fizet a felperesnek. Valamint azt állították, hogy már 490, ügyfelük anyagi helyzetét bemutató dokumentumot eljuttattak.

A bíró a meghallgatáson május 12-ig adott határidőt Hunter Biden ügyvédjeinek arra, hogy további dokumentumokat adjanak át a másik fél jogi képviselője számára.

Hazudott Joe Biden: banki nyilvántartás bizonyítja, hogy családja pénzt kapott Kínából

Még márciusban írtunk arról,hogy Joe Biden tagadta, hogy bármi köze lenne Kínához, szerinte nem igaz az, hogy családja több mint 1 millió dollárt kapott fia üzlettársán keresztül kínai üzleti érdekeltségüktől. A republikánus vezetésű képviselőházi testület mutatott be olyan banki dokumentumokat, amelyek szerint Hunter Biden, az elnök fia, Jim Biden, az elnök testvére, valamint Hallie Biden, az elnök néhai fiának özvegye kapott nagyobb összegeket Hunter üzlettársától, illetve amerikai-kínai energiapiaci közös vállalatuktól, a CEFC-től.

Alighanem előremenekülésként értelmezhető, hogy Hunter Biden jogi szóvivője megerősítette, igazából történtek kifizetések, ugyanakkor hangsúlyozta, a pénzekből a címzetteken kívül senki más nem részesült, és az üzleti tevékenységük ellenértéke volt.

Emellett azzal vádolta a republikánusokat, hogy alaptalan jobboldali összeesküvés-elméleteket helyeznek előtérbe.

Szexuális zsarolás

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb bajban van Joe Biden amerikai elnök sötét árnyéka, Hunter Biden, mivel napról napra egyre botrányosabb dolgok derülnek ki az elnök fiáról. A teljesen szerteágazó illegális ügyletek középpontja az a laptop, amelynek a javításáért nem fizetett, és az ott lévő botrányos dolgok nyilvánosságra kerültek még a 2020-as elnökválasztás előtt. Mára kiderült, hogy a demokraták irányítása alatt álló szervek mindent elkövettek a botrány eltussolásáért. Az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy az amerikai elnök fia azzal zsarolta az egyik korábbi női asszisztensét, hogy visszatartja a fizetését, ha nem küld magáról meztelen felvételeket. A szexuális zsarolás áldozata egy 29 éves nő volt, aki 2018 és 2019 között dolgozott Hunter Biden Owasco nevű ügyvédi irodájában.

Az 52 éves Hunter Biden ügyeivel kapcsolatban még 2018-ban kezdődött vizsgálat: adócsalással, pénzmosással, jogosulatlan lőfegyverbirtoklással, illetve azzal is gyanúsítják, hogy külföldi megbízók érdekében törvénytelenül végzett lobbitevékenységet.

Mindezt abban az időszakban, amikor édesapja volt az amerikai alelnök, felvetve annak a gyanúját, hogy kormányzati hátszéllel tevékenykedett.