Újabb kínos amerikai lelepleződés: közel az ukrán összeomlás?

war conflict army Horizontal WAR AND CONFLICT DAILY LIFE
Ukrán T-72-es tank Bakhmut határában
Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg közeljövőben várható ellentámadásának egyik célja az lehet, hogy előkészítse a terepet az Oroszországgal az év végére várható párbeszédhez, amelynek során Kína esetleg segíthet Moszkvát tárgyalóasztalhoz ültetni - írja a Wall Street Journal (WSJ) meg nem nevezett európai és amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Ez azt is jelenti, hogy az amerikaiak már kezdenek kihátrálni Ukrajna és Zelenszkij mögül - korábban nem esett szó a béketárgyalások kereséséről.
Vágólapra másolva!

A lap szerint ez a felvetés éles váltásnak tűnik. Korábban a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok, Moszkva folyamatos támogatása miatt nem látták lehetségesnek Peking részvételét a háborús helyzet megoldásában.

Most azonban Washington és Brüsszel is hajlik arra, hogy esetlegesen bevonja Kínát a béketárgyalásokban való közreműködésre.

Meg nem nevezett európai tisztviselők úgy vélik, hogy az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa támogatja a Moszkva és Kijev közötti tárgyalásokat. Ugyanakkor valószínűleg meg akarják várni az ukrán fegyveres erők ellentámadásának lehetséges eredményeit.

Ukrán T-72-es tank Bakhmut határában Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Az ukrán hadművelet sikeres végrehajtása esetén - az amerikai remények szerint - Ukrajna visszaszerezheti az ország déli részén fekvő területeinek egyes részeit, de valószínűleg ebben az esetben is Oroszország megtartja a dél-ukrajnai régió egy részét.

A béketárgyalások a nyugati országok számára az ukrán hadsereg nyugati típusú lőszerellátásának nehézségei miatt jelentenek kívánatos opciót.

Ukrajna várható ellentámadása előtt az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy 70 ezer embert telepítenek ki a dél-ukrajnai Zaporizzsja régió több körzetéből.

Ugyanakkor egyelőre nem az ukrán ellentámadás indult meg, hanem az oroszok átfogó támadása.