Így fokozódott Zelenszkij őrülete: mindenáron felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket

Magyarország, Barátság, kőolajvezeték, kőolaj, vezeték, barátság, olaj
Kistompa, 2015. február 9. A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. Ezen a napon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő ünnepélyesen átadta a felújított vezetéket. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Döbbenetes fordulatok történtek az elmúlt napokban: kiszivárgott titkosszolgálati iratokból kiderült, hogy Zelenszkij ukrán elnök azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországra tartó ágát, azért, hogy megpróbálja tönkretenni a magyar ipart. Zelenszkij már többször fenyegette meg Magyarországot és a magyar embereket is, most azonban minden határon túlment. Legújabb akciója épp a minap az volt, hogy "a nemzetközi háborús szponzorok" listájára tette az OTP-t. Az ukrán elnök teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal: elvakult és felelőtlen.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo korábban már beszámolt, komoly visszhangot váltott ki az amerikai Washington Post hírszerzői körökből származó értesülése, miszerint

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zárt körben a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantásán gondolkodott.

Bár erre szerencsére eddig nem került sor, valójában Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a hazánk számára kulcsfontosságú vezetéket.

Nagymértékű az orosz energiahordozóktól való függőségünk

A magyar ipar és gazdaság – a szocializmus időszakából adódó – helyzete miatt rendkívül függ az orosz kőolajtól. A magyar kormány elérte, hogy mentességet kapjon Magyarország a vezetékes úton szállított kőolajra. Ha Zelenszkij valóban felrobbantaná a vezetéket, és egyértelműen ez a terve, akkor

nemcsak hogy szabotálnák egy egész ország iparát, de egy EU- és NATO-tagállam elleni terrortámadásról is beszélhetnénk, amely eddig nem látott méretű eszkalációhoz vezetne.

Zelenszkij korábban is fenyegetőzött

Az ukránok már tavaly tavasszal azzal fenyegették Magyarországot és a magyar kormányt, hogy "bármit történhet a Barátság vezetékkel", amennyiben Magyarország nem fogad el maradéktalanul minden szankciót Oroszországgal szemben.

EBBŐL JÓL LÁTHATÓ AZ, HOGY ZELENSZKIJ ŐRÜLT KIROHANÁSA NEM MINŐSÜL EGYEDI ESETNEK, UGYANIS MÁR KORÁBBAN IS FENYEGETTE MAGYARORSZÁGOT HASONLÓ CSELEKEDETTEL.

Magyarországot nemcsak az ukrán elnök, hanem katonai parancsnokok, és Ukrajna magyarországi nagykövete is fenyegeti.

TEHÁT MAGYARORSZÁG MA HIÁBA NYÚJT SEGÍTSÉGET AZ UKRÁNOKNAK, TÖRTÉNELMÜNK FOLYAMÁN A LEGNAGYOBB TÁMOGATÁST ADJUK NEKIK, A MENEKÜLTEKNEK LÉTREHOZUNK EGÉSZSÉGÜGYI ÉS OKTATÁSI LEHETŐSÉGEKET, DE EZ UKRAJNÁNAK KEVÉS.

Megfenyegette Magyarországot Zelenszkij jobbkeze

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára korábban élesen bírálta Magyarország álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban. Danilov úgy vélte, a magyar hatóságok tudtak az Ukrajna elleni agresszió előkészítéséről. Az RNBO-titkár meggyőződése, hogy Magyarországnak megvolt a maga területi érdeke is.

– fenyegette meg hazánkat Olekszij Danilov.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is azzal vádolta meg Magyarországot, hogy titokban Kárpátaljáról álmodozik.

– vetette fel Irina Verescsuk.

Kirohanásában az ukrán miniszterelnök-helyettesnek a magyar emberekhez is volt egy-két szava.

– háborgott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezeten a berlini kancellárián 2023. május 14-én. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Németországban Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Zelenszkij világháborút akar kirobbantani

– ezt már Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő mondta az Origónak adott interjúban. Nógrádi leszögezte:

ZELENSZKIJNEK ANNYIT IGAZÁN TUDNIA KELLENE – MÉG HA EGY VOLT SZÍNÉSZ IS –, HOGY MAGYARORSZÁG A NATO TAGJA, TEHÁT EGY ELLENÜNK INTÉZETT CSAPÁS A NATO EGÉSZÉT ÉRINTI.

Északi Áramlat elleni merénylet Forrás: Origo

Ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Nógrádi György arról is felhívta a figyelmet az Origónak adott interjúban, hogy

HA AZ UKRÁNOK FELROBBANTANÁK A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉKET, NYILVÁNVALÓAN AZT MONDANÁK, HOGY MŰSZAKI HIBA VOLT, ÉS ETTŐL KEZDVE FEL IS MERÜLHETNE A KÉRDÉS JOGOSAN, HOGY KI A FELELŐS AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 1 ÉS 2 ROBBANTÁSÁÉRT? EZT A KÉRDÉST JELENLEG SAJNOS SENKI SEM MERI FELTENNI.

Újabb őrület: szankciós listára tették a magyar OTP bankot

Ahogyan arról korábban beszámoltunk,

minden alap nélkül az ukrán fél szankciós listára tette az OTP-t.

Mindezek az ukrán döntések vezethettek el ahhoz, hogy a magyar kormány blokkolta az európai békekeret felhasználását Kijev számára.

FONTOS TUDNI, HOGY A RAIFFEISEN SOKKAL NAGYOBB MÉRTÉKBEN VAN JELEN OROSZORSZÁGBAN, AZ UKRÁNOK MÉGSEM SZANKCIONÁLJÁK. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A MAGYAR BANKOT.

Megdöbbent a magyar kormány

Információink szerint a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Forrásunk hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását. Úgy tudjuk, a kormány több tagja az OTP szankciós listára tételét is magyarellenes lépésnek tartja.

Nincs tárgyalás további szankciókról

– erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt. A tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében hangsúlyozta:

felháborító, hogy miközben Magyarország részt vesz abban a programban, amelynek keretében a blokk havonta másfél milliárd euróval támogatja Ukrajna működését, az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég A NEMZETKÖZI HÁBORÚS SZPONZOROK listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

– mondta a miniszter.

HIMARS rakétavetők Forrás: AFP/Fadel Senna

Azt, hogy mire készül valójában az ukrán elnök, és mi a legújabb őrült terve, nem tudni pontosan, de az látható, hogy egyre agresszívebben akar minél több fegyvert és pénzt szerezni, ezzel – és a fenyegetőzésekkel pedig – csak eszkalálja a háborús konfliktust. A világ egyre közelebb sodródik a harmadik világháborúhoz.