Váratlan lengyel háborús bejelentés

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
„Az ukrán elnöknek a volinyi mészárlással kapcsolatban bocsánatot kellene kérnie a történtekért. Mi, lengyelek, állami szinten vállaltuk a felelősséget a korábban, az ukránok ellen elkövetett bűnökért. Ukrajna részéről hiányzik ez a felelősségvállalás" – szögezte le Lengyelország álláspontját a külügyminisztérium szóvivője, Lukasz Jasina az Onet lengyel hírportálnak adott interjúban. Ez a kijelentés váratlan és az eddigi legkeményebb üzenet az ukránoknak a lengyelektől. 
Vágólapra másolva!

A politikust az ukrajnai háború és annak lengyelországi hatása mellett Volodimir Zelenszkij lengyelországi látogatásáról is kérdezték - írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán elnök áprilisban járt nyugati szomszédjánál, amely során a Volinyi területen is járt, ahol 80 évvel ezelőtt az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által elkövetett tömeggyilkossággal megkezdődött a két éven át tartó volinyi mészárlás.

A vérengzésben több mint százezer lengyel vesztette életét.

Múlt hónapban a külügyminisztérium szóvivője arról adott hírt, a kijevi lengyel nagykövet, Bartosz Cichocki tárgyalásokat folytat az ukrán elnöki hivatallal Zelenszkij a megemlékezésen való részvételével kapcsolatban.

– tette hozzá a szóvivő, aki szerint a volinyi mészárlással elnöki szinten kellene foglalkozni.

– jegyezte meg a szóvivő.