Donald Trumpot megint megvádolták, rengetegen tüntetnek mellette

Vágólapra másolva!
Vádat emelt Donald Trump ellen egy szövetségi bíróság Miamiban. Trump az első tárgyaláson ártatlannak vallotta magát mind a 37 vádpontban. Miután elhagyta a bíróságot, az utcán rengetegen ünnepelték. Egy kávézónál Trump megállt, és köszönetet mondott a támogatásért.
Vágólapra másolva!

Trump egy népszerű kubai étterembe, a Café Versailles-ba tért be Miamiban, ahol együtt imádkozott vallási vezetőkkel és helyiekkel. A volt elnök köszönetet mondott a fogadtatásért, a tömeg pedig a "Happy Birthday"-t énekelte (Trump holnap lesz 76 éves).

Trump meghallgatása előtte nagyjából háromnegyed órán át tartott. A nemzetközi sajtóban elterjedt, hogy letartóztatták, de ez az amerikai eljárásrend része, nem ugyanazt jelenti, mint például Magyarországon (magyarán nem vitték börtönbe, nem is kapott bilincset), gyakorlatilag nyilvántartásba vételt jelent. Maga az igazságügyi minisztérium (az Egyesült Államokban az igazságügyi miniszter a főügyész, szövetségi ügyekben a minisztérium a vádló) is óvadék nélküli szabadon bocsátást indítványozott.

Trump a miami bíróságra érkezik Forrás: MTI/AP/Lynne Sladky

Trump ellen azért emeltek vádat, mert titkosnak minősített iratokat találtak Mar-a-Lagó-i birtokán.

Alina Habba, Donald Trump ügyvédje, mögötte Trump mellett tüntetők Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

A tárgyalást megelőzően Donald Trump egyik ügyvédje, Alina Habba élesen bírálta az igazságszolgáltatási rendszert, véleménye szerint ugyanis kettős mércét alkalmaz (Biden ellen ugyanis nem emeltek vádat, holott nála is találtak titkos iratokat). Trump vádemelését olyan eljárásokhoz hasonlította, amilyeneket a diktatúrákban látni, hozzátéve, hogy amit Trump elnökkel tesznek, az elrettentő az ország minden polgára számára.

Donald Trumpot a vádemelés nem akadályozza meg abban, hogy induljon a választáson. A közvélemény-kutatások szerint simán nyeri a republikánus elnökválasztást, és Joe Bident is legyőzné.