Előkerültek a lezuhant észak-koreai űrrakéta roncsai

Vágólapra másolva!
A dél-koreai hadsereg pénteken bejelentette, hogy megtalálta a két héttel ezelőtt lezuhant észak-koreai űrrakéta roncsának egy nagyobb darabját.
Vágólapra másolva!

A roncsdarab Dél-Korea feltételezése szerint annak az észak-koreai katonai felderítő műholdat szállító rakétának a része,

amelyet sikertelenül próbáltak fellőni május végén.

A henger alakú roncsdarabot a Sárga-tengerből emelték ki csütörtök este - jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága pénteken.

A szöuli televíziós csatornák szerint a 12 méter hosszú roncsdarabot egy dél-koreai haditengerészeti támaszpontra szállítják, hogy ott amerikai szakértőkkel közösen vizsgálják meg.

Szöul reményei szerint a vizsgálat további információkkal szolgál az észak-koreai rakétaprogram helyzetéről és fejlettségi szintjéről.

Észak-Korea május 31-én, röviddel az első katonai felderítő műholdjának fellövést követően elismerte, hogy műszaki hiba történt.

A hordozórakéta a dél-koreai Eocsheonkto szigettől 200 kilométerre nyugatra zuhant a nyílt tengerbe.
A dél-koreai hadsereg már akkor bejelentette, hogy kiemeltek egy roncsdarabot a tengerből, amelyről feltételezték, hogy a lezuhant hordozórakéta egy darabja. Dél-Korea folytatja a további roncsdarabok keresését.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea mind elítélték a sikertelen rakétakilövést, és azzal vádolták meg Phenjant, hogy az ország interkontinentális ballisztikus rakétaprogramjához (ICBM)

szorosan kapcsolódó technológiát tesztelt a mostani rakétakilövéssel.

Az ENSZ vonatkozó tiltó határozatai ellenére Észak-Korea tovább növelte a ballisztikusrakéta-kilövési tesztjeinek a számát, amelyek akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők.
Észak-Korea nem veszi figyelembe az ENSZ-határozatokat és tilalmakat.