A szankciók ellenére is könnyen jutnak lőszerhez az oroszok a Nyugattól

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Politico szerint a szankciókat kijátszva szereznek amerikai lőszert az orosz mesterlövészpuskákhoz.
Vágólapra másolva!

Egyre több bizonyíték van a Politico szerint arra vonatkozóan, hogy

az orosz fegyveres erők a szankciókat kijátszva jutnak nyugati fegyverekhez és lőszerhez a fronton.

A brüsszeli portál ezt alátámasztandó bemutatott egy, a Wagner-csoport fegyveresei által Telegramban megosztott felvételt, amelyen a Jevgenyij Prigozsin által alapított és finanszírozott - illetve általa ez idáig vezetett, azonban sajtóértesülések szerint hamarosan az orosz védelmi minisztérium parancsnoksága alá tartozó - zsoldoshadsereg tagjai beszélnek arról, hogy orosz gyártmányú Osiris T-5000 típusú mesterlövészpuskáikhoz nyugati eredetű, .338 kaliberű lőszereket is használnak.

Az Osiris T-5000 mesterlövészpuska gyártásáért az a moszkvai Promtekhnologiya nevű vállalat a felelős, amely felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára.

A Poltico szerint továbbá a Promtekhnologiya mellett a Tetis nevű, szintén orosz vállalat

nagyobb mennyiségben szerezhet be lőszereket a Hornadytól, az Egyesült Államokból.

Orosz kormányzati nyilvántartásokban, valamint a Politico birtokába jutott Promtekhnologiya-iratok szerint a vállalat a 2022-es tárgyévben

102 ezer 200 darab Hornady-lőszerből álló tételt tervezett beszerezni „polgári felhasználásra".

A benyújtott specifikációk – .338 Lapua Magnum-lövedékek 285 szem tömegűek – megegyeznek a Hornady katalógusában szereplő egyik termékkel. Egy második, ugyanezen dátummal ellátott nyilatkozat egy, a Hornady által gyártott, szintén „polgári célú lőszerek összeállítására szolgáló töltényhüvelyek" tételre vonatkozik, ugyanezzel a .338 Lapua Magnum-specifikációval.

A Politico szerint viszont félrevezetők ezek a leírások, ugyanis a 338 Lapua Magnumot

nem vadászati felhasználásra tervezték. A szóban forgó lőszertípust egyébként már használták fegyveres konfliktusokban, az amerikai haderő Irakban és Afganisztánban is alkalmazta.

A portál megkereste Steve Hornadyt, a szóban forgó vállalat vezérigazgatóját, aki tagadta a lőszereladást; Jevgenyij Prigozsin a Politico megkeresésére azonban elmondta, hogy

hatalmas mennyiségű NATO-lőszerrel rendelkeznek. Ennek kapcsán Prigozsin szarkasztikus hangvételben még a Politico "segítségét" kérte, hogy a Nyugat nyugodtan küldjön még fegyvereket Ukrajnának, mivel az orosz fegyveres erők számára jó szolgálatot tesznek majd.

Jevgenyij Prigozsin (j), a Wagner-csoport alapítója és vezetője a harcosai között, Bahmutban. A Politicónak adott szarkasztikus válaszában géppuskákhoz, gránátvetőkhöz, valamint F-35-ös vadászgépekhez is kérte a nyugati országok "segítségét" Forrás: AFP/Concord Group

A jelek szerint szerint azonban

nemcsak az Egyesült Államokból, hanem az Európai Unióból is szerezhetnek be töltényeket az oroszok.

A Politico cikke szerint a Promtekhnologiya október óta négy kérelmet nyújtott be 460 ezer darab „Orsis vadásztölténynek" nevezett szállítmányra vonatkozóan – a legtöbb .338 Lapua Magnum típusú.

Ezekben a Valerian nevű szlovén céget jelölték meg beszállítóként.

A Valerian céget az ukrajnai orosz invázió előestéjén alapította 7500 eurós kezdőtőkével Gasper Heybal, aki korábban az amerikai Voodoo Tactical katonai felszereléseket gyártó cégnél dolgozott. A Valerian a honlapon azt írja: „Célunk, hogy felszereljük önt a küldetésére, bármi legyen is az, és bárhová is megy". A vállalat ugyanakkor visszautasította, hogy lőszert adna el Oroszországnak.

Egy szlovén diplomata elmondta, hogy a Valerian soha nem kért engedélyt fegyverek vagy lőszerek Oroszországba történő exportjára, bizonyos „egyedi alkatrészeket" szállított Kirgizisztánba.

Az Európai Bizottság egyik tisztviselője nem kívánt nyilatkozni a kérdésben, mondván, hogy a szankciók végrehajtása a tagállamainak hatáskörébe tartozik.

Ezzel kapcsolatban a Politicónak sikerült az orosz erők számára leszállított német, finn és török lőszereknek a nyomaira bukkanni.