Sokan meghaltak a hatalmas kánikula miatt Indiában, egyre nő a káosz

Ballia, 2023. június 20.
Hőségtől szenvedő betegeket ápolnak az észak-indiai Uttar Prades államban fekvő Ballia körzeti kórházában 2023. június 20-án. A hőség miatt az utóbbi napokban sokan meghaltak India két legnépesebb államában, a kórházak pedig túlzs
Ballia, 2023. június 20. Hőségtől szenvedő betegeket ápolnak az észak-indiai Uttar Prades államban fekvő Ballia körzeti kórházában 2023. június 20-án. A hőség miatt az utóbbi napokban sokan meghaltak India két legnépesebb államában, a kórházak pedig túlzsúfoltakká váltak. Uttar Pradesben 119, a szomszédos Bihár államban 47 emberéletet követelt a hőhullám. MTI/AP/Radzses Kumar Szingh
Vágólapra másolva!
Már összesen 166 ember halt meg India két legnépesebb államában a napok óta tartó hőhullám miatt. A 40 fok feletti hőmérséklet mellett áramszünet is súlytja mindkét államot, a magas páratartalom pedig tovább nehezíti az emberek életét.
Vágólapra másolva!

Az északi Uttar Prades államban az elmúlt napokban 119 ember halt meg a hőség kiváltotta betegségekben, a keleti Bihár államból pedig 47 halálos áldozatot jelentettek az egészségügyi hatóságok.

A napok óta tartó perzselő hőhullám hatására mindkét államban megszakadt az áramszolgáltatás, túlterheltté váltak a kórházak, és megteltek a halottasházak.

A hőség miatt az utóbbi napokban sokan meghaltak India két legnépesebb államában, a kórházak pedig túlzsúfoltak. Forrás: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

A hatóságok megállapították, hogy az áldozatok többsége hatvan év feletti volt, és már korábban valamilyen betegségben szenvedett.

Ballia járás legnagyobb kórháza és a halottasház teljesen megtelt, a hatóságok szerint már nem tudnak több beteget fogadni, több családot arra kértek hogy szállítsák haza hozzátartozóik holttestét.

A kórtermekben nem működnek a légkondicionáló berendezések, az ápolok kénytelenek könyvekkel legyezni a betegeket.

Hőségtől szenvedő édesapját legyezi egy lány a kórházában. Forrás: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

A súlyosabb állapotban lévő betegeket a közeli, nagyobb városok kórházaiba szállították át, ahonnan orvosok is érkeztek Balliába, hogy kezelni tudják a hőség okozta válságot.

Brajes Pathak, Uttar Prades állam egészségügyi minisztere vasárnap közölte, hogy egy kéttagú csoport fogja kivizsgálni a nagyszámú haláleset okát és azt, hogy ezek közül mennyi függ össze közvetlenül a hőséggel.

Az indiai állami meteorológiai szolgálat (IMD) már napok óta figyelmeztet a veszélyes hőhullámokra, de

a hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy vasárnapig marad az extrém hőség.

A hőhullám miatt meghalt emberek hozzátartozói végeznek búcsúszertartást. Forrás: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

Jogi Aditjanath, Uttar Prades állam főminisztere ugyanakkor biztosította a lakosságot hogy a kormány lépéseket tesz a folyamatos áramellátás biztosítása érdekében.

A két államban napok óta szokatlanul nagy a hőség,

Balliában vasárnap 43 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, ez a szokásosnál öt fokkal magasabb. Patna városban vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.

A relatív páratartalom eközben 25 százalékos, ami tovább növeli a hőérzetet.

Indiában április, május és június számít a három legmelegebb hónapnak, amíg a monszunesőzés beálltával nem kezd csökkenni a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a levegő hőfoka.

A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

Regisztrációhoz állnak sorban az emberek egy észak-indiai kórház előtt. Forrás: MTI/AP/Radzses Kumar Szingh

A klímaváltozás hatásait tanulmányozó World Weather Attribution tudományos kezdeményezés tanulmánya szerint a Dél-Ázsia egyes részeit áprilisban sújtó hőhullám valószínűleg javarészt az általános felmelegedés következménye.

Áprilisban a hőség miatt 13 ember halt meg India pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, és több államban egy hétre be is zárták az iskolákat.