A háború nem érdekli őket, saját fizetésük emeléséről tárgyalnak a brüsszeli képviselők

politics war diplomacy Ursula von der Leyen
European Commission President Ursula von der Leyen holds a press conference on the EU membership applications by Ukraine, Moldova and Georgia at the European Commission headquarters in Brussels on June 17, 2022. The European Commission will vote on June 17, 2022 on whether to grant Ukraine EU candidate status, but any green light will be subject to conditions and must be unanimously approved by the 27 member states before lengthy accession negotiations can begin. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Jelenleg a brüsszeli törvényhozók fejenként összesen akár 5 millió forintnál is többet kaphatnak havonta.
Vágólapra másolva!

Bár az európai parlamenti képviselők eddig is hatalmas fizetést kaptak, az Európa egészét sújtó gazdasági válság közepette is egyik sürgős dolguknak tartották a havi több millió forintos bérük megemelését.

A különböző költségtérítésekkel jelenleg havonta akár több, mint 5 millió forintot is kaphat egy EP-képviselő.

Az európai köztisztviselőknek jövőre is jelentősen emelkedhet a bére: 2024-ben az Európai Unió 27 alkalmazottja összesen 140 millió forinttal kaphat többet, mint idén.

Miközben a munkavállalók Európa-szerte a reálbérük folyamatos elértéktelenedését tapasztalják, addig az európai parlamenti (EP) képviselők és tisztviselők még az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági- és energiaválság közepette is a sürgős teendőik közé sorolták a saját fizetésük megemelését.

Ezen „öngondoskodás" eredményeként egy brüsszeli képviselő havi tiszteletdíja tavaly július 1-től bruttó 9 ezer 800 euróra – vagyis nagyjából 3,6 millió forintra – növekedett. Ennek adózás utáni összege több, mint 7 ezer 600 euró, ami meghaladja 2,8 millió forintot.

A 2009 júliusa óta hatályban lévő képviselői szabályzat alapján minden EP-képviselő azonos fizetésben részesül, de az említett összegeken túl a Brüsszelbe delegált törvényhozók egyéb különböző juttatásokban is részesülnek.

Az EP-képviselők általános költségtérítése is igencsak szép összeg: a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségek fedezésére közel 4 800 euróra – vagyis a fizetésük nagyjából felét kitevő összegre – jogosultak havonta. Ráadásul ezen felül a parlamenti munkához kapcsolódó utazási költségeiket, valamint az ahhoz köthető különböző kiadásaikat (mint amilyen például az út- vagy foglalási díj) ugyancsak megtérítik.

Sőt, még az olyan utak fedezésére is külön apanázst kapnak az EP-képviselők, amikor nem valamilyen hivatalos ülésen való részvétel céljából látogatnak el egy – akár külföldi – helyszínre, hanem például egy konferencián kívánnak részt venni.

Az ilyen célokból igénybe vehető összeg éves maximumértéke 4 700 euró, amelyből az utazási költségek mellett a szállásdíjat és egyéb kiadásokat is fedezni lehet.

Mindezen kívül az európai parlamenti képviselők a 100 ezer forintot jócskán meghaladó, 338 eurós napidíjban is részesülnek a parlamenti tevékenységgel összefüggésben felmerülő költségeik fedezésére. Így egy EP-képviselő nettó havi jövedelme a juttatásokkal együtt akár 14 ezer eurónál – vagy 5 millió forintnál – is többre rúghat, az éves jövedelme pedig elérheti a 170 ezer eurót, vagy 63 millió forintot.

Eközben emelkedett a bére az Európai Unió alkalmazottainak és az Európai Bizottság (EB) elnökének is. Az AFP közlése szerint a rögzített szabályok szerint kiszámított, automatikusan járó emelés alapján az európai köztisztviselők 1,7 százalékkal magasabb fizetést kaptak tavaly júniusban, januárig visszamenőleg.

Ursula von der Leyen EB-elnöknek pedig 7 százalékkal lett magasabb a fizetése 2022 júniusában az előző évhez képest.

A jövő hónaptól tervezett 4,4 százalékos emelések alapján pedig havi bruttó 31 ezer euróról (nagyjából 11,5 millió forintról) 32,5 ezer euróra (vagyis több, mint 12 millió forintra) nő von der Leyen fizetése. Az EB elnöke így éves szinten mintegy 145 millió forinttal kap majd többet a jelenlegi bérénél.

A főképviselő forintban számított havi bére 10,9 millióról 11,8 millióra ugorhat majd, a 7 alelnöké pedig a 10,49 millió forintról 10,94 millióra.

A további 18 tag 400 ezer forintot is meghaladó fizetésemelést könyvelhet el. Összességében éves szinten közel 9 millió eurót tenne ki a 27 tisztségviselő bére a következő évben, ami nagyjából 379 ezer euróval – mintegy 140 millió forinttal – több az egy évvel korábbi fizetésüknél.