Mi állhat a Wagner-puccs hátterében?

Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
Members of Wagner group sit atop of a tank in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és igazgatója pénteken megfenyegette az orosz katonai vezetést, hogy eltávolítja őket a hatalomból. Szombatra már több várost és katonai létesítményt elfoglaltak a képzett zsoldosai. Ezt követően Moszkva felé vették az irányt, azt akarják elérni, hogy lemondjon Sojgu védelmi miniszter és Graszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke. A konfliktus régóta érlelődik, azonban a Wagner-vezér szerint állítólag az orosz hadsereg megtámadta a csapatait Ukrajnában. Mint mondta, ez volt az utolsó csepp a pohárban. Prigozsin hazaárulással vádolja az orosz vezérkart. A puccskísérlet következtében heves harcok alakultak ki Oroszország több régiójában is. Arról, hogy mi vezetett a konfliktushoz és hogy mi várható a következő napokban a kialakult új helyzetben, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt az Origónak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

Elmagyarázná azt, hogy tulajdonképpen most mi is történik Oroszországban? Hogyan alakulhatott ki egy ilyen krízis?

Folyik egy háború 2022. február 24. óta, ahol fogalmazhatnánk, hogy teljesen mindenki mellényúlt számos kérdésben. Az oroszok az invázió kezdetén azt közölték a világgal, hogy 3-4 nap alatt képesek megnyerni ezt a háborút. A CIA pedig azt közölte a szövetségesekkel a háború kitörésének a pillanatában, hogy ez a háború mindössze 8-9 napig fog tartani.

A Wagner-csoport tagjai egy harckocsi tetején ülnek Rosztov-na-Donu városának egyik utcáján 2023. június 24-én Forrás: AFP/Roman Romokhov

Az oroszok viszonylag nagy ukrán területeket foglaltak el. Oyan területeket foglaltak el, ami orosz megítélés szerint többségében orosz lakosú. A fő kérdés az a Krím-félsziget, amely Oroszország számára létkérdés, mert ott van Oroszország egyetlen nagy melegvízi mélytengeri kikötője. A harcokban részt vett a Wagner-csoport. A Wagner-csoport a nyugati hadseregekkel ellenben egy olyan alakulata az oroszoknak, amit elvileg nem lehet felelősségre vonni, mert önkéntesek és nem az orosz hadsereghez tartoznak. A valóságban a Wagner kiképzését az orosz hadsereg keretén belül hajtották végre.

Jevgenyij Prigozsin és Vlagyimir Putyin 2010. szeptember 20-án Forrás: Alexey Druzhinin/AFP

A most kitört esemény egy katonai puccs, mert többek között elfoglalták Rosztov városát is. Ettől kezdve a hírügynökségi jelentések teljesen zavarosak voltak.

A jelentések arról is szóltak, hogy Rosztov után megindultak Moszkva felé. A videófelvételeken többek között azt is lehetett látni, hogy a kamionokat, amelyeket kiraktak a Wagner-csoport megakadályozására, azokat egész egyszerűen lesöpörték az autópályákról. Különböző kormányok bejelentették, többek között a lengyelek és az amerikaiak, hogy figyelik az eseményeket, az ukránok pedig azt kezdték mondogatni, hogy megkezdődött az orosz bomlás.

A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én Forrás: MTI/EPA/-

Mit gondol, a következő napokban még mire lehet számítani?

Az elkövetkezendő napok eseményei meg fogják mutatni azt, hogy Putyin elnök hogyan fog megállapodni a Wagner-csoporttal.

Egy helyi lakos elsétál a Wagner-csoport tagjai mellett Forrás: AFP/Denis Romanov

Lehetett olyan feltételezéseket is hallani, hogy külföldről bomlasztanának a Wagneren keresztül. Ennek ön látja realitását?

Ez a kérdés igazából sohasem fog kiderülni. Azt le kell szögezni, hogy Prigozsin nem egy kimondott észlény. De voltak a köreikben olyan emberek is, akikről feltételezhető a külföldi befolyásolás.