Megszólalt az asszony, akinek a férje és a fia is odaveszett a Titanon - videó

Titan
Az OceanGate Expeditions mélytengeri merülőeszköze, a Titan június 18-án semmisült meg a Titanic roncsai közelében
Vágólapra másolva!
Megszólalt Pakisztán egyik leggazdagabb emberének felesége, Christine Dawood, aki a férjét és fiát is elvesztette a Titan-tragédiában.
Vágólapra másolva!

A Titan tengeralattjáró a világon egyedi utazást kínált: 85 millió forintnak megfelelő összegért cserébe a hajót vezető és az azt üzemeltető cég igazgatója, Stockton Rush egy nyolcnapos utazásra vitte volna vendégeit: 4 ezer méter mélyre merültek az Atlanti-óceánba a Titán nevű, kisbusz méretű luxus-tengeralattjáróval.

Ahogy arról az Origo korábba beszámolt, az utazásból halálos tragédia lett. A tragédiát egy betört ablak okozta, az utasok gyakorlatilag azonnal meghaltak a beáramló víz következtében. A betörő és rendkívül nagy nyomású víz robbantotta szét a merülőeszközt.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni a Titanic roncsait.

Köztük volt Shahzada Dawood vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman.

A Titan búvárhajó utasai: Shahzada Dawood pakisztáni-brit üzeltember és 19 éves fia, Suleman Dawood, Paul-Henri Nargeolet kapitány, a francia haditengerészet veteránja, Stockton Rush, az OceanGate vezérigazgatója és Hamish Harding brit milliárdos Forrás: MTI/AP/-

A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a merész utazáshoz, de, édesapja kedvéért végül beleegyezett.

Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.

Shahzada felesége nemrég a BBC-nek adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy fia és férje izgatottan várták a merülést a Titanichoz, mielőtt felszálltak volna a tengeralattjáróra.

Christine Dawood és lánya, Alina a Titant kísérő hajón, a Polar Prince-en tartózkodtak, amikor megkapták az első híreket arról, hogy megszakadt a kommunikáció a tengeralattjáróval.

Az első pillanatban nem is értettem, mit jelent ez – aztán innentől minden csak rosszabb lett – mondta.

Aztán azon gondolkodott, hogy mennyi mindent tudnak tenni a tengeralattjárók, hogy feljöjjenek a felszínre. Reménykedett és folyamatosan a víz felszínét kémlelte, hátha felbukkan a Titan.

Christine elmondása szerint amikor már túlhaladtak a 96. órán, elveszítette minden reményét.

"Alina reménykedett egészen addig, amíg nem hívott a parti őrség. Amikor lényegében közölték velünk, hogy törmelékmezőt találtak"– mesélte Christine Dawood az interjúban.

Titán nevű merülőhajó Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout

Az édesanya szerint eredetileg ő ment volna a férjével a Titanic roncsaihoz, majd később döntöttek úgy, hogy inkább fiuk, a 19 éves Suleman menjen. A fiú a Strathclyde Egyetem hallgatója volt, és az útra magával vitte a Rubik-kockáját is, ugyanis azt tervezte, hogy a Titanic közelében, 3700 méteres mélységben fogja rekordgyorsasággal kirakni a kockát.

"Csak ölelkeztünk és vicceltünk, mert Shahzada annyira izgatott volt, hogy lemenjen, olyan volt, mint egy kisgyerek. Megvolt benne a gyermeki izgalom képessége, mindketten annyira izgatottak voltak"

– mondta Christine.

A gyászoló özvegy a tragédiát követő nyomozásról nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy nem hinné, hogy a lánya és az ő számára lenne olyan lezárása ennek a szörnyű eseménynek, ami megnyugtatná őket - írja a Blikk.

– mondta az asszony.