Pusztító árvíz sújtja Kínát, legkevesebb 15-en meghaltak

Vágólapra másolva!
Súlyos az árvízhelyzet Kína délnyugati részén. A hegyvidéki területeken már 15 ember halálát okozták az özönvízszerűá áradások. Emellett meghosszabbították Kínában a hőségriasztást a hatalmas hőhullámok miatt.
Vágólapra másolva!

Halálos árvízek pusztítanak Kínában. Az áldozatok mellett további négy ember eltűnését jelentették Csungkingban. A 31 milliós hegyvidéki régióban szinte mindenhol árvízveszélyt hírdettek. A csungkingi árvizek a leghalálosabbak Kínában az ország más részein tapasztalható áradásokhoz viszonyítva. Több tízezer embert evakuáltak. Csak egy délnyugati tartományban,

Szecsuánban több mint 85 000 embernek kellett elhagynia az otthonát.

A válság növekvő súlyosságát tükrözi, hogy a tartományban a négyes szintről hármas szintre emelték az árvízkészültséget. A kormány honlapján közzétett fotók szerint

a mentőcsapatok felfújható csónakokkal szállították biztonságos helyre a falu lakóit,

a munkások pedig a földcsuszamlások által eltorlaszolt utakat tisztították meg - írja az ABC.

Kína nagy részét minden évben szezonális áradások sújtják, különösen a féltrópusi déli részt. Néhány északi régióban azonban

idén az elmúlt 50 év legrosszabb árvizeiről számoltak be.

2021-ben több mint 300 ember halt meg Henan központi tartományában. Rekord mennyiségű csapadék esett Zhengzhou tartomány fővárosában abban az évben, július 20-án az utcák szinte folyókká változtoztak, a víz elöntötte a metróvonalak nagy részét.

Kínában a közelmúlt történelmének leghalálosabb és legpusztítóbb árvizei 1998-ban voltak, amikor

4150 ember halt meg,

többségük a Jangce folyó mentén.

Hőség is nehezíti az életet

Meghosszabbították Kínában a hőségriasztást a hatalmas hőhullámok miatt - közölte a Kínai Nemzeti Meteorológiai Központ szerdán.

A központ előrejelzése szerint szerdán Hopej, Peking, Tiencsin, Santung és Honan tartományban a hőmérséklet meghaladhatja a 35 Celsius-fokot, de egyes térségekben a 40 Celsius-fokot is elérheti.


A központ azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje a kültéri tevékenységeket, és annak érdekében, hogy megelőzzék a hőgutát, rendszeresen fogyasszanak vizet.

Pekingben jelenleg narancsfokozatú riasztás van érvényben, ami a négyfokozatú skálán a második legerősebb.

A kánikula miatt a hatóságok rendkívüli intézkedések hoztak a termés megóvása és a turisták biztonsága érdekében is. A szabadtéri munkákat több helyütt leállították a nap legmelegebb részében. A lakosság körében megnőtt a légkondicionálók iránti kereslet, nő az áramfogyasztás, s emiatt a föld alatti elektromos vezetékeket rendszeresen ellenőrzik országszerte.