Tizenhét embert mérgeztek meg illegális migránsok Romániában

migráció, migráns, spanyolország, illusztráció
French police officers (L) detain four migrants trying to cross the Santiago Spanish-French border bridge between Irun (Spain) and Hendaye (France), on January 13, 2022. - Crossing the border between Irun and Hendaye is the last obstacle keeping young migrants, who have already made the perilous journey between the African coast and Spain's Canary Islands, from reaching France. Last year, 13.164 people were turned away at the French-Spanish border in the Pyrenees-Atlantiques administrative region of France. With increased patrols on both sides of the border, migrants are taking ever more risks. Last year, two Ivorians and a Guinean national drowned while trying to swim the Bidassoa River which marks the border. And in October, three Algerians who had managed to cross into France died after being hit by a train. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élelmiszerhamisításért, csalásért és 17 áldozat halálát okozó szándékos emberölésért ítélte el a romániai Iasi megyei törvényszék azt a két iraki és egy jordániai állampolgárt, akik 2020-ban metilalkoholt, vizet és kék tojásfestéket tartalmazó folyadékot palackoztak és adtak el egészségügyi szeszként – közölte pénteken a jászvásári Ziarul de Iasi című lap.
Vágólapra másolva!

A 2020 októberében bíróság elé állított vádlottak a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot idején próbáltak hasznot húzni abból, hogy az országban többszörösére ugrott a fertőtlenítőszerek iránti kereslet.

A vád szerint az általuk hamisított és egy nagybani kereskedő révén a moldvai Iasi megye legalább hat településén forgalmazott Sante Med nevű termék 17 ember halálát okozta április második felében, amíg a hatóságok rájöttek, hogy tömeges metilalkohol-mérgezés történt.

A védelem azt próbálta elérni, hogy ne szándékos, hanem legfeljebb gondatlanságból elkövetett emberölésért ítéljék el a vádlottakat, arra hivatkozva, hogy – muzulmánok lévén – nem ismerték az alkoholfogyasztási szokásokat, és azt sem tudták, hogy a metilalkohol mérgező.

– idézte a védelem érveit a Ziarul de Iasi.

Az évek óta Romániában üzletelő, a Vörös sárkány nevű bukaresti kínai piacon is kereskedő vádlottak 5300 félliteres palack "egészségügyi szeszt" hamisítottak, amelyet 7 lejért (525 forint) forgalmaztak. A Sante Medet gyógyszeszként beállító címkén – amely szerint a terméknek 70 százalékban etilalkoholt kellett volna tartalmaznia – feltüntették azt, hogy "emberi fogyasztásra nem alkalmas". A félliteres palackokban árult termék valójában ugyanilyen arányban metanolt tartalmazott.

A mérgező anyag koncentrációja olyan magas volt, hogy

egyes áldozatok holttestében a halálos dózis háromszázszorosát mutatta ki az igazságügyi orvosszakértő.

Az áldozatok közül kettőnél utólag, kihantolásuk nyomán azonosították a halál okát. Utóbb az is kiderült: az áldozatok egy részének a községháza osztotta ki segélyként a hamis szeszt a járvány elleni védekezés céljából.

A Iasi megyei törvényszék által kiszabott halmazati büntetés mindhárom vádlott esetében meghaladja a húsz évet, a legsúlyosabb ítélet 22 év 9 hónap börtönbüntetés volt. Az áldozatok hozzátartozóinak fizetendő kártérítés összege meghaladja az 1,12 millió lejt (84 millió forint). Az ítélet nem jogerős.