Minden eddiginél súlyosabb válasz az amerikai kazettás bombákra

diplomacy Horizontal
Joe Biden amerikai elnök bejelentés nélküli látogatáson sétál Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Szent Mihály aranykupolás székesegyházban Kijevben 2023. február 20-án.
Vágólapra másolva!
A "gyengeség bevallásának" minősítette az orosz védelmi tárca szombaton azt az amerikai döntést, amelynek értelmében az Egyesült Államok kazettás bombákat és lőszereket szállít Ukrajnának, és úgy vélte, hogy a lépés cinkossá teszi Washingtont azokért a halálesetekért, amelyeket ezek a fegyverek a civil lakosság körében okoznak.
Vágólapra másolva!

"A kazettás fegyverek szállítása a reménytelenség jele és a gyengeség bevallása az állítólagos ukrajnai ellentámadás kudarcának összefüggésében" - áll a tárca szombaton kiadott közleményében.

Az orosz kormányzat elítélte "a jelenlegi ukrán vezetés agóniájának meghosszabbítására irányuló kísérletet, amelynek során nem törődnek e bombák polgári áldozataival" sem, hiszen a fegyverek "vaktában gyilkolnak" a becsapódás előtt vagy után kis robbanótölteteket szétszórva.

"Kazettás lőszereket szállítva Washington ténylegesen bűnrészes lesz a használatukban, és teljes mértékben osztozik a robbantások okozta halálesetek miatti felelősségben, beleértve az orosz és ukrán gyerekekét is" - írta a tárca.

Oroszország szerint kazettás lőszereket szállítva Washington ténylegesen bűnrészes lesz a használatukban. Forrás: AFP/Evan Vucci

Ezeket a fegyvereket számos országban tiltják, elsősorban európai államokban, amelyek részesei a 2008. évi Oslói Egyezménynek, amelyet sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írt alá.

A használatuk igen vitatott, mert az általuk szétlövellt robbanószerek miatt túl sok polgári járulékos veszteséggel járnak.

Joe Biden amerikai elnök előző napi televíziós interjújában arról beszélt, hogy a kazettás lőszerekről hozott döntés "nagyon nehéz" volt, de "jó lépés volt, amelyet meg kellett tenni". Elmondta: az Egyesült Államok kifogyóban van hagyományos lőszerekből, ezért szállít átmenetileg kazettás lőszert Ukrajnának.