Megint lebukott Brüsszel: még évekig akarnak háborúzni Ukrajnában

conflict war Horizontal
This photograph taken on July 12, 2023, shows smoke billowing over the oil refinery outside the town of Lysychansk occupied by Russian troops, in Lugansk region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Brüsszel még hosszú évekig öntené a pénzt az ukrajnai háborúba, eközben a Magyarországnak járó uniós forrásokat továbbra is blokkolják, sőt a kiürülő uniós költségvetés miatt további befizetést várnak el. Az EU eddig 4 milliárd eurót fordított az Ukrajnát támogató országok költségeinek fedezésére, az új alapban ezen összeg ötszöröse lenne, és még legalább négy évig folyósítanák a pénzt. Ukrajna felfegyverzése egy „Európai Békemechanizmus" nevű keretrendszeren keresztül fog megvalósulni. Ez azt is jelentheti, hogy Brüsszel még évekig háborúzni akar.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott az Európai Unió új pénzügyi alapjának a terve, amely szerint minimum négy éven át finanszíroznák az ukránok katonai képzésének és eszközbeszerzéseinek egy részét – a hírt megbízható, belső forrásokból írta meg a Politico. Hozzáteszik:

A Politico hangsúlyozza: az összeg sokkal nagyobb, mint amit eddig hasonló célokra költött az Unió. Emlékeztettek, hogy

A lap kiemeli, hogy az alap létrehozása komoly, éles váltás az Európai Unió eddigi politikájában: az Unió magát mint „békeprojektet" jellemezte. Egészen elképesztő, hogy Ukrajna felfegyverzése a tervek szerint egy „Európai Békemechanizmus" nevű rendszeren keresztül valósul majd meg. És ez még nem minden: a katonai segítségnyújtás mellett az Európai Unió további 50 milliárd eurót biztosítana Ukrajnának nem katonai jellegű kiadásokra is - írta a Mandiner.

Újabb hatalmas összeggel segítené Brüsszel az ukránokat Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A magyar és lengyel forrásokat Ukrajnának adhatták

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz-ukrán háború kitörése óta Kijev összesen közel 170 milliárd eurónyi pénzügyi, humanitárius és katonai segélyt kapott. Ebből az Európai Unió egymaga 70 milliárd eurót folyósított.

Ukrajnában rendszerszintű korrupció van, nem tartoznak senkinek sem elszámolással, így gyakorlatilag bármi történhet a forrásokkal.

Az ország csődben van, csak a nyugati pénz tartja életben. Ezek után megdöbbentő, hogy Ursula Von der Leyen javaslatának értelmében 2024 és 2027 között újabb 50 milliárd eurót küldene az Európai Unió. Európa-szerte hatalmas a felháborodás, mert számos ember véleménye szerint az EU túlköltekezik, csődközeli helyzetbe kerül abban az esetben, ha nem állnak le Ukrajna parttalan pénzügyi támogatásával.

Úgy adnának ugyanis újabb 50 milliárd eurót, hogy az eddigi 2020–2027-es költségvetést újra kell tervezni a fejetlen támogatások miatt, továbbá úgy kapnák meg az ukránok ezt a hatalmas összeget, hogy közben az európai polgárok beleroskadnak az elhibázott brüsszeli szankciók következményeibe, és megszorításokat kell elszenvedniük. Fel kell idézni azt is, hogy míg a súlyos korrupcióval küszködő Ukrajnát feltételek és a transzparencia teljes hiánya nélkül támogatják, addig sem a magyarok, sem a lengyelek nem jutnak hozzá a jogosan járó uniós forrásokhoz.

EGYRE TÖBB SZAKÉRTŐ ÉS POLITIKUS ÚGY VÉLEKEDIK, HOGY A MAGYAR, ILLETVE A LENGYEL FORRÁSOKAT MÁR UKRAJNÁNAK ADHATTÁK.

Lengyelországban is egyre nagyobb az elégedetlenség. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt szerint az Európai Uniónak sürgősen és jelentősen csökkentenie kell a kiadásait.

JACEK SARYUSZ-WOLSKI KORMÁNYPÁRTI POLITIKUS A TWITTEREN AZT ÍRTA, HOGY ELLENKEZŐ ESETBEN KÖNNYEN A CSŐD SZÉLÉRE SODORHATJA MAGÁT.

Teljesen átláthatatlan az uniós pénzek Ukrajnába juttatása Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az európai adófizetők nem lehetnek Brüsszel fejőstehenei

Amit az Európai Unió javasol, az minden észszerű mértéket meghalad és Brüsszel politikai kudarcát fejezi ki – így vélekedik Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai delegációjának vezetője.

"Ursula von der Leyen mélyen belegabalyította az EU-t az ukrajnai háborúba. Ráadásul a zöldmegállapodással egy dirigista megaprogramot hozott létre, amely hatalmas terheket ró az európai polgárokra. A Von der Leyen vezette uniós bürokrácia folyamatosan új feladatokat vállal, amelyeket aztán finanszírozni akar. Most világosan meg kell mondanunk ennek az Európai Bizottságnak, hogy elég volt!" - fogalmazott az FPÖ politikusa.

Eddig már jóval több mint 60 milliárd euró áramlott az EU-ból az országba, amely hatalmas korrupciós problémákkal küzd. Miközben Magyarország és Lengyelország elől be akarják fagyasztani a nekik járó pénzt, Ukrajnának biankó csekket adnak - erről már Petra Steger, az FPÖ európai szakpolitikusa beszélt. Ahogy fogalmazott: úgy tűnik, hogy Brüsszelt nem lehet megállítani, ha új kiadásokról és az egyre bővülő uniós bürokrácia növekedéséről van szó. Von der Leyen vezetése alatt az uniós finanszírozás feneketlen kúttá válik – ennek véget kell vetni.

Az FPÖ határozottan kiáll amellett, hogy Európai Uniónak be kellene érnie a meglévő költségvetéssel, ehhez kellene igazítania a feladatait, és ha szükséges, hatásköröket kellene visszaadnia a tagállamoknak. Az európai adófizetők ugyanis nem válhatnak Brüsszel mindenhatósági fantáziájának fejősteheneivé – olvasható a párt közleményében.