A polgárháború küszöbén Szenegál

parties Horizontal
(FILES) Opposition leader, Ousmane Sonko waves to supporters during an opposition meeting two days before his trial in Dakar on March 14, 2023. Senegalese opposition figure Ousmane Sonko was arrested on July 28, 2023, two members of his party told AFP, though no precise reasons were given. "Ousmane Sonko was arrested -- there were gendarmes in front of his house," said Ousseynou Ly, a spokesman for Sonko's Pastef party. Djibril Gueye Ndiaye, Sonko's head of protocol, said the gendarmerie came and "took" Sonko. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Korlátozzák a mobilinternetezést hétfőtől Szenegálban - jelentette be az ország távközlésért és digitális gazdaságért felelős minisztériuma.
Vágólapra másolva!

A döntést azzal indokolták, hogy Ousmane Sonko ellenzéki politikus pénteki letartóztatása óta "gyűlöletkeltő és a közrend megzavarására alkalmas" üzenetek terjedtek a közösségi oldalakon.

A jövő évi elnökválasztáson indulni akaró Ousmane Sonkót népfelkelésre való uszítás és egyéb más bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe

- közölte az ország főügyésze szombaton.

A főügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hétvégi őrizetbe vételnek nincs köze a június elsején született bírósági ítélethez, amelyben az akkor még szökésben lévő politikust szexuális visszaélés miatt találták bűnösnek, majd ítélték kétévi, szigorított börtönbüntetésre.

Azóta a közügyektől is eltiltották, így az elnökválasztáson sem indulhat.

Ousmane Sonko júniusban kihirdetett börtönbüntetése miatt zavargások törtek ki Szenegálban, amelyek a hatósági beszámolók szerint 16, az ellenzék szerint viszont mintegy 30 halálos áldozatot követeltek.

Az ellenzéki politikus a letartóztatása elleni tiltakozásul vasárnap éhségsztrájkba kezdett, és ellenállásra szólította fel az ország népét a közösségi médiában; az ellenzéki Yewwi Askan Wi koalíció pedig hétfőn arra kérte a lakosságot, hogy minél többen menjenek a dakari legfelsőbb bíróság épületéhez, ahol Sonko ügyét tárgyalják.

Hétfő délelőtt utcai megmozdulások is voltak az országban. A fizetős autópályákat fenntartó vállalat közösségi oldalán azt közölte, hogy a tüntetők eltorlaszoltak egy autópályaszakaszt.