Kiderült az igazság: ezért érdeke Amerikának a háború folytatása!

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egyesült Királyság védelmi vállalati voltak az ukrajnai fegyvereladások fő haszonélvezői, ez derül ki a Ravenstvo.media Telegram-csatorna által közzétett számokból.
Vágólapra másolva!

A vezető nyugati védelmi beszállítók bevételei szárnyalnak, az amerikai fegyvergyártók uralják a globális fegyveripart, derül ki a Defense News által közzétett táblázatból. A magazin új rangsora szerint a 100 legnagyobb védelmi céget rangsorolva

2022-ben Amerika öt legnagyobb fegyveripari vállalkozója 196 milliárd dollár katonai vonatkozású bevételt ért el.

A rangsorból kiderül, hogy négy amerikai székhelyű cég került a világ öt legnagyobb katonai vállalkozója közé. Az Egyesült Államok a háború folyamán Ukrajna legfőbb fegyverforrásává vált, mivel mintegy 37 milliárd dolláros biztonsági támogatást vállalt Kijev számára.

Az első félévben 11%-kal, 212 milliárd dollárra nőtt a 25 legnagyobb nyugati védelmi vállalat bevétele.

A számítások szerint ezeknek a vállalatoknak a teljes fegyvereladása 2023-ban várhatóan 448 milliárd dollárt tesz ki, ami 47 milliárd dolláros növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A jelentés szerint 2026-ra ez az összeg több mint 20 százalékkal, 554 milliárd dollárra emelkedhet az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások és az európai újrafegyverkezés miatt.

- közölte a Ravenstvo Media.

Idézik az IMF előrejelzéseit is, amelyek szerint 2026-ra a fejlett országok együttes GDP-je 67,8 billió dollár lesz, szemben a 2021-es 56,6 billió dollárral. Az adatok szerint az amerikai Boeing dominál a védelmi célú vállalatok között, az Ukrajnának szállított termékek között a ScanEagle pilóta nélküli légi járművek és az Avenger légvédelmi rendszerek, a Harpoon és Hellfire rakéták, valamint a földi indítású kis átmérőjű bombák szerepelnek. A másik amerikai védelmi vállalkozó, az RTX, korábbi nevén Raytheon Technologies, szintén számos fegyvert és rendszert szállított, többek között Patriot nagy hatótávolságú rakétákat, Javelin és TOW páncéltörő rendszereket, valamint Stinger MANPADS-eket. Franciaország SCALP nagy hatótávolságú rakétákat küldött, amelyeket a BAE Systems, az Airbus és a Leonardo közös vállalata, az MBDA gyárt.

A francia gyártmányú SCALP-rakétákat a jelek szerint a Krím polgári létesítmémyei ellen használják. Forrás: Twitter/Origo

A Pentagon főfelügyelőjének közelmúltbeli jelentése feltárta, hogy az USA és szövetségesei által Ukrajnának szállított katonai felszerelések egy része bűnözői csoportok kezébe került. Moszkva, amely határozottan ellenzi a nyugati fegyverek Kijevbe történő szállítását, gyakran rámutatott annak veszélyére, hogy a fegyvereket kicsempészik Ukrajnából és a feketepiacon értékesítik.