Fegyveres felkelők támadtak egy kínai mérnököket szállító konvojra Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Kínai mérnököket szállító járműkonvojra támadtak a Beludzs Felszabadítási Hadsereg fegyveresei vasárnap a délnyugat-pakisztáni Gvádarr kikötőjénél - közölték helyi hatóságok, hozzátéve, hogy az incidensnek nincsenek áldozatai.
Vágólapra másolva!

A szeparatista csoport jelentkezett a támadásért, közleményben pedig azt állították, hogy a harcok jelenleg is tartanak.
A pakisztáni állami rádió mindazonáltal katonai forrásra hivatkozva azt közölte, a helyzetet a hadsereg ellenőrzése alatt tartja,

a tűzharcban pedig egy fegyverest megöltek, hármat pedig megsebesítettek.

A rossz biztonsági helyzetéről ismert Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán délnyugati részén, Afganisztánnal és Iránnal határos. A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.

A tartomány szénhidrogénekben és ásványi anyagokban gazdag, de a mintegy

20 milliós lakossága arra panaszkodik, hogy kirekesztik és megfosztják természeti erőforrásaitól.

Az erőszakcselekmények egy részét a Kína által tervezett, mintegy 60 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) keretében a tartományban épülő létesítményeken dolgozó munkások, valamint rendvédelmi szervezetek tagjai ellen követik el. Beludzs szakadár csoportok többször hangoztatták, hogy ellenzik a kínai befektetéseket Beludzsisztánban, mert szerintük az ott kitermelt javak más pakisztáni tartományokhoz kerülnek.