Újabb NATO-ország lépte át a vörös vonalat, súlyos orosz válasz jöhet

Horizontal
A Romanian Air Forces MIG 21 Lancer flies during an air show over Kogalniceanu airport, near Constanta, 230 kms east of Bucharest, on June 8, 2011. The United States and Romania are negotiating the purchase of second-hand F-16 combat aircraft. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F-16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F-35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat - mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F-16-osokat biztosít Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban, ezzel vörös vonalat léptek át.

Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Az NRC Handelsblatt szerint Hollandia valóban rendelkezik 42 F-16-os repülőgéppel, azonban egyik sem áll azonnal rendelkezésre. A Volkel légibázison, Hollandia egyik legfontosabb katonai repülőterén továbbra is 24 F-16-ost használ a légierő a Benelux államok légterének megfigyelésére.

F-16-os vadászgép Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

- hangsúlyozta a védelmi szóvivő az NRC-nek.

A szóvivő szerint az F-35-ösökre való átállás gyorsabban is megtörténhet, ha a kiképzés és más előfeltételek jól alakulnak, de megerősítette, hogy a folyamat akkor is több hónapot fog igénybe venni.
A bevethető F-16-osok mellett a holland légvédelemnek 18 sugárhajtású repülőgépe van tartalékban.

Ezek közül tizenkettőt az amerikai Draken International hadipari cégnek akart az állam eladni, de ez meghiúsult a repülőgépek karbantartási állapotával kapcsolatos vita miatt. A védelmi minisztérium most azt vizsgálja, hogy a kétüléses repülőgépeket nem lehetne-e ukrán pilóták kiképzésére használni Dániában és Romániában.