Újabb kudarc, felrobbant egy észak-koreai katonai műhold fellövés közben

TOPSHOTS Horizontal
A man watches a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean satellite-carrying rocket launch, at a railway station in Seoul on August 24, 2023. North Korea's latest attempt to put a spy satellite into orbit has ended in failure, state media said on August 24, just months after Pyongyang's first launch crashed into the ocean shortly after blast off. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
Másodjára is kudarcot vallott Észak-Korea kísérlete egy katonai műhold felbocsátására - derült ki csütörtökön az állami média tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

A kémműholdat szállító rakéta indítása csütörtök kora hajnalban történt egy észak-pjongáni tartományban lévő telephelyről - közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

A rakétaindítás első és második szakasza tervszerűen ment, de aztán a harmadik fokozat repülése során

"a vészhelyzeti rendszer hibája miatt" robbanás következett be.

Az észak-koreai nemzeti űrkutatási fejlesztési hivatal közölte, hogy a kudarc okainak kivizsgálását követően októberben újabb indításra tesznek kísérletet - írta a KCNA.

Kudarcba fulladt Észak-Korea legutóbbi kísérlete egy kémműhold pályára állítására Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A japán kormány csütörtök reggel közölte, hogy

Észak-Korea rakétát indított Japán déli részén át a Csendes-óceán felé.

A rakétát az északnyugati Tongcsang-ri városnál található rakétakísérleti telepről indították, és a Japán déli részén fekvő Okinawa felett repült a Csendes-óceán felé.

A tokiói kormány a hét elején közölte, értesítést kapott arról, hogy Phenjan augusztus 24. és 31. között műholdat szándékozik indítani az űrbe.

Phenjan először május 31-én tett kísérletet egy katonai felderítő műhold pályára állítására, amely azonban kudarcot vallott.