Pánik Kínában, tömegek kezdték el felvásárolni a sókészleteket

Vágólapra másolva!
Kína legnagyobb sógyártója pénteken felszólította az embereket, hogy ne vásároljanak pánikszerűen sót, miután Japán előző nap megkezdte a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését, annak ellenére, hogy Peking határozottan ellenezte ezt.
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonú National Salt Industry Group, a világ legnagyobb konyhasógyártója közleményben jelentette be, hogy növeli a készleteket, mivel Kína egyes részein az emberek elkezdték felhalmozni a sót.

A szupermarketek polcai kiürültek, az online értékesítési platformokon pedig néhány helyen, köztük Pekingben és Sanghajban elfogyott a só.

Kína ellenezte Japán intézkedését, mondván, a japán kormány nem bizonyította be, hogy a kibocsátott víz biztonságos, és megtiltotta minden vízi termék behozatalát Japánból. Tokió válaszul bírálta Kínát "tudományosan megalapozatlan állítások" terjesztéséért, és fenntartja véleményét, hogy a vízkibocsátás biztonságos.

Azt is megjegyezték, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is arra a következtetésre jutott, hogy

az emberekre és a környezetre gyakorolt hatás "elhanyagolható".


"Túlórában dolgozunk a termelésen, a forgalmazáson, és mindent megteszünk a piaci ellátás biztosítása érdekében" - áll a sógyártó cég közleményében.

- tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a sókészlet bőséges, és a készlethiány legfeljebb átmeneti lesz.