Egyre borzalmasabb a háború: tömegével menekülnek az ukrán katonák

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán civil egy 5 napos gyorskiképzésen
Vágólapra másolva!
Az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Sokan ugyanakkor bármit megtesznek, hogy ne kelljen a frontra és a szinte biztos halálba menniük - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

− olvasható a Le Figaro francia lap cikkében egy ukrán sorkatona visszaemlékezése, aki egy hónapnyi szolgálat után szökött meg a háború borzalmai elől, vállalva, hogy ez vagyonelkobzással és szégyennel jár.

Sok ukrán katona, szembesülve a háború borzalmaival, inkább kihasználta azokat a korrupt lehetőségeket, amivel elhagyhatták a frontot, és amiket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbál most felszámolni.

Volt olyan, aki azért, hogy ne kelljen tovább szolgálnia,

ötezer dollár (1 millió forint) kenőpénzt fizetett,

hogy egy állami rendszámú autóval elszállítsák egy Magyarországhoz közeli erdőbe, ahol pedig a kerítésen lévő lyukon átmászva menekült el a hazájából.

Ukrán civil egy 5 napos gyorskiképzésen Forrás: AFP/Roman Pilipey

Sok jelentés érkezett arról is, hogy a toborzótisztek kenőpénzért cserébe hajlandók voltak elintézni embereknek, hogy ne találják őket a harcra alkalmasnak vagy valahogy elkerüljék a behívójukat.

Az ukrán határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko szerint a háború kezdete óta már

13 600 embert tartóztattak le, akik illegálisan próbálták elhagyni az országot,

6100 személy pedig hamisított dokumentumokkal próbálkozott.

Azok az ukrán katonák, akik dezertálnak, akár tizenkét év börtönbüntetést is kaphatnak, míg azokat, akik megtagadják a katonai szolgálatot, öt év börtönre elítélik. Sokan vannak, akik inkább választják a menekülést.

Augusztusban az ukrán elnök leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét; mint mondta, nem lesz többé korrupció a toborzáskor, veteránokkal helyettesítik az eltávolított embereket.

A harcot megtagadó ukránokat szerte Európában megvetik, lenézik a sajátjaik: nyilatkozták a megszólalók a francia lapnak. Az egyikük elmondta, hogy egy varsói taxis a szemére vetette, hogy gyáva és bujkál, míg a férfiak a fronton harcolnak. Egy másik menekült úgy fogalmazott, hogy

A lapban idéztek egy tizennyolc éves fiút is, aki még a születésnapja előtt, családi nyomásra hagyta el hazáját, miközben édesapját a háborúba vitték. Mint mondta, ha az apjával bármi történne, ő maradna az egyedüli férfi a családban.