Brutális csapást mértek az oroszok az ukránokra - videó

orosz ukrán háború, Challenger II, fegyverszállítás ukrajnába, tank
-
Vágólapra másolva!
"Ugyanúgy égnek, mint a Leopardok!" - így kommentálják orosz források, hogy kilőtték az első brit gyártmányú Challenger II-es tankot az ukrajnai fronton.
Vágólapra másolva!

A Forbes írta meg, hogy

az ukrán erők történelmi vereséget szenvedtek a fronton, az oroszok ugyanis kilőtték az eddig "legyőzhetetlennek" vélt Challenger II-es tankot.

- írta egy vélhetően oroszpárti felhasználó X (Twitter)-felhasználó.

A szóban forgó kiégett harckocsit Zaporizzsja megyében, az ukrán "áttörés" helyszínének nevezett Robotyine falu közelében filmezték le és vélhetően a 82. deszantos rohamdandár kötelékében teljesíthetett szolgálatot. Az eset történelmi jelentőségűnek is tekinthető úgy a háború, mind haditechnikai szempontból egyaránt. A Challenger II-esek közül 1994 óta egy 2003-as "baráti tüzet" leszámítva az iraki háborúban egyetlen egyet sem sikerült kilőni. Így elmondható, hogy

ez az első alkalom, hogy a legendás brit harckocsi éles harci helyzetben, ellenséges területen semmisült meg a frontvonalban.

A Magyar Nemzet szerint London 14 darabot adott a modern hadi eszközökből Ukrajnának, az azonban nem világos, hogy mennyire gyakran használják őket. Nagy-Britanniának még mintegy 213 darab Challenger 2-ese van, amelyekből 157 bevetésre kész. Ukrajnán kívül egyedül Ománban használják még a brit tankot.