Váratlan fordulat: kiszivárgott, mire készülnek az oroszok

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán harckocsizók a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg feladatul tűzte ki az Uralvagonzavod konszern számára a gázturbinás meghajtással felszerelt T-80-as harckocsik gyártásának újraindítását - mondta Alekszandr Potapov, a vállalat vezérigazgatója a Zvezda tévécsatorna adásában, a Ria Novosztyi tudósítása alapján.
Vágólapra másolva!

A Portfolio szemléje szerint a vezérigazgató kijelentette, hogy

A T-80-as modellt – amely az orosz hadseregben egyedülállóan gázturbinás meghajtással üzemel, csakúgy mint az amerikai Abrams páncélosok – 1976-ban állították szolgálatba, azóta többször is modernizáláson esett keresztül.

Erre senki nem számított

A Portfolio szerint a harckocsi különböző variánsaiból körülbelül 5 ezer darab készült, ugyanakkor az első csecsen háborúban mutatott teljesítménye miatt a projektet az 1990-es években eltörölték. Az orosz védelmi minisztérium az olcsóbb és egyszerűbb T-90-es harckocsi gyártását támogatta, így a T-80-as előállítását/felújítását az exportmegrendelések tartották életben.

T-80-as harckocsi Forrás: CC Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License/Vitaly V. Kuzmin

Bár az orosz hadiiparról kevés információ áll rendelkezésre, de Potanov utalása az új kapacitásokra azt jelentheti, hogy

az Uralvagonzavod évtizedek óta nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, gyártósorokkal, beszállítókkal és szakemberekkel ahhoz, hogy a gyártást egyik napról a másikra felfuttassák.

Oroszország jelenlegi páncélos veszteségei meghaladják a 2300 igazolt veszteséget, ennek közel felét a T-80-asok különböző variánsai teszik ki.

A háborúról készített élő tudósításunk itt olvasható!