Félelmetes dolgott tett Putyin és Kim Dzsongun

PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vosztocsnij, 2023. szeptember 13. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökének találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun kölcsönösen fegyvert, egy-egy gépkarabélyt ajándékoztak egymásnak, amikor Oroszország távol-keleti részén találkoztak – közölte a Kreml. Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsongun meghívását, hogy "egy alkalmas időpontban" látogasson el Észak-Koreába - jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Kreml csütörtökön szintén azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin "hálásan elfogadta" a meghívást.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsongun szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban.

A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében "a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával" szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun elsőszámú észak-koreai vezető Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

Kim Dzsongun az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára "alkalmas időpontban". Putyin a KCNA közlése szerint "örömmel elfogadta" a meghívást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön arról számolt be, hogy Putyin közben már visszatért Moszkvába. A szóvivő "időszerűnek, hasznosnak és konstruktívnak" nevezte a két vezető tárgyalásait, és hozzáfűzte, hogy

Moszkva folytatja kapcsolatainak fejlesztését Phenjannal.

Mint mondta, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter októberben Észak-Koreába látogat.

Peszkov szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Az orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televízióban elmondta, hogy az észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel.