Nagy a baj a japánoknál, erős ütemben öregszik a társadalom

Tokió, hőség, forróság, időjárás, meleg, kánikula, Japán, idő, nyár
Mist to lower the temperature is sprayed in Ginza, Tokyo on June 27, 2022. Japan Meteorological Agency announced on the same day that rainy season at Kanto-Koshin district, Tokai district and Southern Kyushu seems to have ended.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ryo Aoki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Először emelkedett 10 százalék fölé a 80 évesnél idősebb korosztály részaránya Japán teljes népességében. Ezt közölte vasárnap, az idősek tiszteletének hétfői ünnepéhez időzítve a japán belügyi és kommunikációs minisztérium.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a korosztály létszáma 270 ezerrel nőtt az előző évihez képest, és ezzel elérte a 124,6 milliós Japán összlakosságának a 10,1 százalékát.

Japán lakossága erőteljes ütemben, vagyis gyorsan öregszik, az országban a világon a legmagasabb az idős korosztály részaránya.

A felkelő nap országában idősnek tekintett korosztály, vagyis a 65 év felettiek részaránya 29,1 százalék, ami szintén rekordnak számít, számuk pedig 36,23 millió, ebben a rangsorban Olaszország és Finnország követi Japánt 24,5 és 23,6 százalékkal.

erős ütemben idősödik a japán társadalom Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Ryo Aoki

A 65 év feletti korosztály többsége, 56,6 százaléka nő, ami a nem magasabb várható élettartamát tükrözi. A korosztályon belül 20,51 millió a számuk, míg a férfiaké 15,72 millió.

A 75 évnél idősebbek száma először lépte át a 20 milliós határt. Egészen pontosan 20,05 milliót számlál, ami a teljes népesség 16,1 százaléka. Eközben az idős korosztályból aktívan dolgozók száma már a 19-ik egymást követő évben emelkedik, és 9,12 millióval újabb rekordot ért el, ami a korosztály 25,2 százaléka, az ország munkaerő-állományának pedig 13,6 százaléka.