Mindenki ettől az amerikai döntéstől félt

ballisztikus rakéta, orosz ukrán háború, fegyverszállítás
Egyre kevésbé hisznek az amerikaiak a hasonló fegyverek hatékonyságában.
Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint már csak Joe Biden amerikai elnök jóváhagyása kell ahhoz, hogy Ukrajna végre megkapja a várva várt ATACMS rakétákat.
Vágólapra másolva!

A Portfolio szemléje szerint Ukrajna régóta kéri Washingtont arra, hogy adják át az M270-es és M142-es rakéta-sorozatvetőkről indítható ATACMS közepes-hatótávolságú ballisztikus rakétákat,

az Egyesült Államok azonban mindezidáig vonakodott Kijev rendelkezésére bocsátani a fegyvert, tartva attól, hogy az ukrán rakétatüzérség Oroszországban található célpontok ellen vetné azt be.

Joe Biden elnök már korábban jelezte azt, hogy "nem tartja kizártnak" a fegyverek Ukrajnába szállítását, a legutóbbi segélycsomag azonban nem tartalmazott ilyen tételeket. A Pentagon mindettől fügetlenül bejelentette azt, hogy részükről nincs akadálya az ATACMS Ukrajnába szállításának, készen állnak a fegyverek átadására akkor, ha a kormány erre utasítást ad.

Az MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) indítókonténere külsőre megkülönböztethetetlen az M270 MARS és M142 HIMARS rakéta-sorozatvetők "sztenderd", hat rakétát tartalmazó konténerétől. Az ATACMS hatótávolsága ugyanakkor nagyjából háromszáz kilométer.